Depresie de sezon? Nici o modalitate la indemana de a va regasi vitalitatea? Iata cateva informatii despre magicienii de energie, alimente inteligente care pot sa stimuleze si sa motiveze. Pentru a supravietui sezonului, uitati de pastile si redescoperiti puterea alimentelor!
1. Ghimbirul
Ghimbirul ajuta la digestie, lupta impotriva gretii si a varsaturilor, contine substante anti-inflamatorii si antioxidante. In plus stimuleaza circulatia sangelui si combate in mod eficient frigul.
2. Suc verde de sezon
Uita de bauturile energizante, calorice, eficiente doar pentru o perioada scurta de timp. Sucul verde furnizeaza energie pe tot parcursul zilei, iar fierul si vitaminele lupta impotriva frigului sau lipsei de luminozitate. Campioni? Salata verde, rucola, spanacul, varza kale si orice mai gasiti verde prin casa, mai ales plante aromatice cum ar fi menta, rozmarin sau busuioc. Adaugati suc de mere, ghimbir, fulgi de ovaz si lamaie!
3. Ciocolata neagra
Este plina de antioxidanti, bogata in magneziu si contine teobromina, un compus similar cu cofeina. Pe scurt, cu conditia de a alege o ciocolata neagra cu minim 70% cacao, ciocolata neagra, ajuta la lupta impotriva imbatranirii celulare si a colesterolului rau, reduce stresul si anxietatea, duce la scaderea tensiunii arteriale si da o sansa revitalizarii rapide a organismului obosit! Deci va invitam la Ciocolata!
4. Fructe oleaginoase
Daca vorbim despre fructe oleaginoase atat de des este pentru ca beneficiile lor nu cunosc limite: bogate in grasimi bune, vitamine si minerale, semintele, nucile si alte fructe oleaginoase ridica moralul cand organismul trece prin sezonul rece. Migdale, nuci, caju, seminte de pin, fistic, castane sau seminte precum in, floarea soarelui, dovleac, alegerea este a ta… Le poti consuma ca atare sau in salate, musli, etc. Important e sa fie crude
5. Fructe de padure
Alimentele bogate in antioxidanti sunt adesea cele mai energizante. Un principiu verificat in cazul fructelor de padure, bune pentru orice, de la gust la sanatate! Coacaze negre, agrise, boabe de goji sau afine? Alegerea este vasta si profitabila in fiecare zi. Se gasesc congelate in multe magazine si trebuie doar sa le puneti in blender cu putina apa.
6. Citricele
Cand se instaleaza iarna aportul de vitamine scade si stresul poate prelua fraiele. Nu trece cu vederea citricele, bogate in vitamina C, o vitamina anti-oboseala si anti-stres prin excelenta. Portocale, mandarine, clementine, lamai, grapefruit, stoarceti-le sau mancati-le proaspete in fiecare zi. Nu consumati sucuri imbuteliate, pot contine zahar si aditivi si nici pe de parte nu au continutul de vitamina C dintr-un fruct proaspat. Puteti suplimenta cu vitamina C sub forma de suplimente naturale de tipul Acerola, catina, etc
7. Leguminoasele
Adesea le uitam si totusi… atat de bogate in fibre, proteine si minerale. Leguminoasele Contin deasemenea glucide complexe cu eliberare lenta si continua pe tot parcursul zilei, fara a crea un varf de crestere a continutului de zahar in sange, urmat de oboseala brusca. Astfel avem un truc perfect pentru o stare de caldura reconfortanta dar stimulatoare.
8. Usturoi
Antibiotic natural, usturoiul ajuta la reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare. Este un aliat de nadejde pentru a traversa sezonul rece, fara a ceda la diferitele afectiuni tipice de iarna si constituie o oportunitate de a lupta impotriva imbatranirii celulare datorita bogatiei sale in antioxidanti. Se recomanda sa-l consumam zilnic si daca se elimina miezul putem scapa si de halena (respiratia urat mirositoare) de dupa consumarea lui.
9. Cereale integrale
La fel ca si leguminoasele, cerealele integrale contin carbohidrati complecsi. Cu alte cuvinte, cerealele integrale stabilizeaza glicemia din sange, elibereaza energia lor pe tot parcursul zilei si sunt bogate in fibre, benefice pentru echilibrul intestinal. O plasa de siguranta reala, pentru a evita depresia sezoniera si virusurile care vin odata cu ea.
10. Polenul
Polenul, propolisul si laptisorul de matca au fost folosite de secole in medicina traditionala a multor tari. Polenul stimuleaza, fortifica, restaureaza si reechilibreaza. In timpul iernii, intareste sistemul imunitar, lupta impotriva oboselii si stimuleaza tranzitul. Chiar ajuta la reducerea efectelor alergiilor sezoniere! Atentie insa, exista si alergia la polen asa ca este indicat sa-l consumati dupa sfatul medicului.
Sursa: http://blog-primeal.fr/10-aliments-coup-de-boost-survivre-a-saison/