Este bine să consumi alimente fără gluten dacă ai probleme cu tiroida?
Există o legătură între boala tiroidiană și gluten?
Ar putea oprirea consumului acestei proteine să ofere o ușurare pacientului?
Să facem împreună bilanțul acestei teme pentru a îndepărta ideile preconcepute și a insufla câteva note de speranță răspunzând la aceste întrebăriBOLI AUTOIMUNE, UN TEREN DE RISC
Boala tiroidiană și intoleranța la gluten sunt ambele boli autoimune. Acestea rezultă dintr-o disfuncție a sistemului imunitar care se întoarce împotriva organismului, în acest caz a glandei tiroide și a intestinului. Însă organele vizate pot fi și mușchii (fibromialgia), articulațiile (artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă) sau chiar sistemul nervos (scleroza în plăci). Nu este neobișnuit ca un pacient cu o boală autoimună să dezvolte o a doua. Într-adevăr, fără ca fiecare să fie cauza celeilalte, aceste patologii se dezvoltă în zone „sensibile” cu un sistem imunitar slăbit. Acesta este motivul pentru care medicii monitorizează îndeaproape simptomele care ar putea sugera dezvoltarea unei alte boli. Spre exemplu, o persoană cu intoleranță la gluten trebuie să fie supusă la palpații tiroidiene regulate pentru a verifica buna funcționare a glandei.DESPRE TIROIDITĂ
Glanda tiroidă produce hormoni (numiți T3 și T4) care reglează metabolismul general al corpului nostru și funcționarea echilibrată a tuturor celulelor noastre. Perturbarea acestei glande afectează în principal femeile și poate apărea în două direcții opuse: o supraproducție de hormoni sau, dimpotrivă, o încetinire a activității hormonale.HIPERTIROIDA, O ACCELERARE A METABOLISMULUI
Această patologie afectează 1 până la 2% din populație. Provoacă copleșirea generală a corpului cu, cel mai adesea, o frecvență cardiacă accelerată, scădere în greutate, probleme de somn, oboseală mare, dispoziție iritabilă etc. Când este de origine autoimună, vorbim de boala Graves. Tratamentul se bazează pe administrarea unui medicament sintetic antitiroidian (ATS) timp de câteva luni sau chiar ani.HIPOTIROIDA, O AMORȚIRE A ORGANISMULUI
Este mai frecventă decât hipertiroidismul, cu 3 până la 10% din populație afectată. Boala Hashimoto este una dintre cele mai comune forme ale sale. Hipotiroidismul corespunde unei scăderi a producției de hormoni tiroidieni care încetinește întregul metabolism, cu simptome variate: oboseală generală, creștere în greutate, constipație, dificultăți de concentrare, creșterea volumului glandei tiroide (sau gușă) etc. Boala Hashimoto este diagnosticată prin testarea de sânge a anticorpilor anti-tiroidieni și a trei hormoni (TSH, T3 și T4). Tratamentul se bazează pe administrarea, cel mai adesea pe viață, de hormoni tiroidieni pentru a compensa deficiența organismului. În prezent, 110.000 de francezi sunt tratați cu Levothyrox, al patrulea medicament cel mai bine vândut în Franța.DIETA FĂRĂ GLUTEN REDUCE MEDICAȚIA
Deși nu există o legătură directă între tiroidită și boala celiacă, o dietă cu alimente fără gluten poate fi benefică pentru ameliorarea stării celor care suferă de hipotiroidism. Schimbarea dietei nu are un impact direct asupra bolii. Totuși, consumul de alimente fără gluten ajută la reducerea permeabilității intestinale, un factor cheie în declanșarea reacțiilor inflamatorii din cauza trecerii anormale în organism, din tractul digestiv, a fragmentelor de proteine sau antigene care declanșează răspunsuri imune. Oprirea glutenului, dar și a produselor lactate (acidificante și greu de digerat), are câteva consecințe pozitive:- reducerea inflamației
- ameliorarea intestinelor (constipație, durere, disconfort etc.)
- posibila regresie a simptomelor asociate (oboseala, etc.)
- scăderea nivelului de anticorpi tiroidieni
- posibilă reducere a dozei de tratament.
SCURTA CONCLUZIE
În concluzie, tiroidita și boala celiacă nu au o legătură directă cauză-efect. Totuși, s-a demonstrat empiric că o dietă adaptată stărilor inflamatorii ar putea calma atacul asupra sistemului imunitar și ar putea încetini distrugerea tiroidei. Pacienții lui Hashimoto care au consumat alimente fără gluten au reușit astfel să reducă sau chiar să oprească tratamentul medicamentos. În cele din urmă, amintiți-vă că este de preferat, înainte de a întreprinde orice dietă fără gluten, să faceți screening pentru boala celiacă, pentru a exclude această posibilitate. * Dieta Seignalet, numită și dieta hipotoxică sau ancestrală, a fost elaborată în 1985 de medicul Jean Seignalet, acum decedat. Exclude o mare parte din cerealele moderne (inclusiv cele care conțin gluten), produsele lactate de origine animală și gătirea la temperaturi ridicate. Foarte controversată de dintotdeauna, dieta Seignalet se bazează pe observații clinice, astăzi în mare măsură verificate științific. În prezent, se confruntă cu un interes reînnoit, în special în rândul persoanelor care suferă de boli cronice pe care medicina tradițională se străduiește să le eradice. Dacă doriți să experimentați o dietă fără gluten, magazinul nostru vă pune la dispoziție o gamă foarte largă de ALIMENTE FĂRĂ GLUTEN-
Evaluat la 5.00 din 5
Turte crocante cu quinoa – fara gluten 150g
(13 recenzii)29,20 leiPrețul inițial a fost: 29,20 lei.24,80 leiPrețul curent este: 24,80 lei.189 în stoc
Adaugă în coș -
Evaluat la 5.00 din 5
Crema de cocos pentru gatit 250ml
(3 recenzii)13,30 leiPrețul inițial a fost: 13,30 lei.11,30 leiPrețul curent este: 11,30 lei.35 în stoc
Adaugă în coș -
Evaluat la 5.00 din 5
Fusilli de orez integral – fara gluten 250g
(2 recenzii)17,50 lei21 în stoc
Adaugă în coș -
Evaluat la 5.00 din 5
Faina de sorg bio – fara gluten 500g Ma Vie Sans Gluten
(7 recenzii)25,60 leiPrețul inițial a fost: 25,60 lei.24,30 leiPrețul curent este: 24,30 lei.Stoc epuizat
Citește mai mult