CategoriiArticole

Astenia de primavara – cauze, simptome si tratament

Astenia de primavara. Cauze, simptome si tratament

Revenirea primăverii e un prilej de bucurie care insa de multe ori ne surprinde nepregătiți ! Acest sezon marchează sosirea unor zile mai lungi, mai luminoase și mai calde, dar provoacă și o mare oboseală pentru unii dintre noi. Schimbările aduse de sosirea primăverii ne influenteaza si ne perturbă organismul și somnul putand duce la ceea ce numim simplu astenie de primavara, practic o incapacitate de a ne adapta schimbarilor. Femeile, in special la varste situate intre 30 si 40 de ani sunt afectate de astenia de primavara, in cazul barbatilor acest fenomen intalnindu-se mai rar. O anumita predispozitie la astenie au si cei care consuma mult alcool, persoanele care duc o viata sedentara si persoanele care sufera de depresie.

Primăvara ar trebui să rimeze cu revenirea vitalității și totuși mulți dintre noi simt o scădere a energiei când se întoarce vremea bună. Cum să explicam această oboseală?

CE CAUZEAZA ASTENIA DE PRIMAVARA?

  • Cresterea numarului de ore de lumina naturala

Cu mai puțină lumină, mai mult somn, iarna, corpul nostru își încetinește operațiunile, la fel ca un urs care intră în hibernare. Deoarece există mai puține ore de lumină pe zi, corpul nostru înregistrează că nopțile sunt mai lungi și, prin urmare, trebuie să dormim mai mult. Prin urmare, secretăm mai multă melatonină, hormonul care încurajează somnul.

Odată cu venirea primăverii, ieșim dintr-o perioadă aproape hibernala (iarna) pentru a intra într-un anotimp care te face să vrei să ieși și să te bucuri de lumină. Un alt factor important în astenia de primăvară este nivelul serotoninei. Primăvara, soarele strălucește mai mult, iar organismul poate crește din nou nivelul serotoninei și, în același timp, reduce producția de melatonină, hormonul care favorizează somnul. În această perioadă de tranziție, serotonina poate depăși melatonina. Aceasta creaza un dezechilibru care oboseste organismul ce incearca sa se adapteze.

  • Fluctuatii de temperatura

Temperaturile cresc din nou primăvara – uneori cu fluctuații puternice în timpul zilei. Aceste fluctuații de temperatură sunt de asemenea, sinonime cu stresul pentru organism, ducand la scaderea endorfinelor, hormonii responsabili pentru starea de calm si de bine. Astfel se instaleaza stari de negativism, anxietate, devenim melancolici.

  • Alergiile de primavara

Strănut! Strănut! Strănut! Primăvara marchează și revenirea… polenului! Pentru cei care suferă de alergii acesta nu este anotimpul ideal, deoarece 59% din rinita alergică provoacă tulburări de somn! Cine spune somn tulburat, spune oboseală în timpul zilei.

  • Schimbarea orei

Schimbarea orei pentru sezonul cald inseamna ca vom dormi cu o oră mai puțin pentru a obține lumină în plus. Ora de vară provoacă o desincronizare între timpul solar, cel al ceasurilor noastre și ciclul nostru circadian. Prin urmare, trebuie să aveți răbdare, fiecare se va obișnui cu acest nou timp în viteza lui!

Dacă câștigăm o oră de lumină solară seara, dimineața, nu prea ne dăm seama ce se intampla, iar corpul nostru se obișnuiește cu greu. Soluția: expuneți-vă la lumină în timpul zilei. Un birou langa fereastra va poate ajuta enorm atunci cand sunteti la lucru.

Toti acesti factori  afecteaza capacitatea de adaptare a organismului. Organismul uman se adapteaza mai greu la toate aceste schimbari (ore de lumina crescute, alergii, schimbari bruste de temperatura, ore de somn mai putine). Din fericire il putem ajuta printr-un aport crescut de minerale si vitamine. Deasemenea răcelile cresc în ciuda vremii blânde de primăvară, deoarece apărarea noastră este cu siguranță slăbită.

CARE SUNT SIMPTOMELE ASTENIEI DE PRIMAVARA?

Sosirea primăverii va perturba somnul și va obosi corpul. Cele mai importante  simptome ale asteniei de primavară le puteți găsi mai jos.

  • Oboseala musculara si psihica

Primăvara, ieșim din hibernare, ne reactivăm. Perioadele de soare se prelungesc și corpul nostru nu mai funcționează cu încetinitorul. Există o perioadă de adaptare înainte ca organismul să poată secreta raportul corect dintre hormonii stimulatori (serotonină) și hormonii de somn (melatonină). În timpul acestei adaptări, sistemul nostru funcționează pentru a ne alinia intern la ora la care ne trezim dimineața. Aceste câteva săptămâni pot fi foarte obositoare.

Un alt efect al temperaturii crescute este dilatarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la epuizare si dureri la nivelul muschilor.

Această oboseală poate fi explicată și prin slăbiciunea sistemului nostru imunitar. După ce s-a luptat cu viruși toată iarna, când vine primăvara, nu este neobișnuit ca organismul sa fie epuizat.

  • Lipsa de energie si vitalitate si posibila instalare a depresiei

Nu avem chef de nimic, pofta de viata pare ca a disparut si suntem la cativa pasi de depresie. Apatia si anxietatea sunt unele dintre cele mai frecvente manifestari ale asteniei de primavara.

  • Tulburari de somn

O persoana astenica nu va putea sa se odihneasca avand insomnii ceea ce ii poate afecta activitatile zilnice. Primăvara generează și o scădere a energiei și poate perturba somnul. Trecem la temperaturi mai blânde, iar diferențele de temperatură obosesc organismul care are dificultăți în a se regla. În plus, corpul nostru a fost asaltat de o dietă bogată in timpul iernii.

  • Stare de nervozitate si irascibilitate

Ficatul este foarte congestionat și suntem mai iritabili. Unii oameni vor fi stimulați odată cu sosirea primăverii, dar majoritatea oamenilor sunt adesea foarte obosiți si iritati în această perioadă. 

REMEDII PENTRU COMBATEREA ASTENIEI DE PRIMAVARA

  • Odihna este unul dintre cele mai importante lucruri care ne pot ajuta.

In acest sens cei care sufera de insomnie pot apela la suplimente naturale de tipul melatoninei naturale. Dacă este posibil, trageți un pui de somn scurt după-amiaza care nu durează mai mult de 30 de minute.

  • Dieta sanatoasa poate ajuta organismul nostru greu incercat in alimentatia de iarna.

Mănâncă multe verdeturi, fructe și legume proaspete pentru a oferi corpului tău o porție suplimentară de vitamine și minerale. Cerealele integrale, ciocolata neagra cu concentratii mari de cacao si probioticele naturale sunt deasemenea binevenite ajutand corpul sa se intareasca si sa lupte impotriva oboselii. Practic trecem la o dietă mult mai puțin calorică (fructe, legume crude) si acest lucru ne va ajuta sa combatem starea de oboseala.

  • Activitatile in aer liber, mai ales in zilele insorite de primavara cresc nivelul de serotonina.

Pentru a profita din plin de primăvară, ieșiți, mișcați, plimbați-vă prin pădure, faceți yoga… Practicarea unei activități este esențială pentru a reduce oboseala. Activează-ți circulația sângelui! Ieșiți în lumina zilei și bucurați-vă de aerul curat. Sportul, chiar si sub forma usoara sau mersul pe jos, stimuleaza circulatia si favorizeaza absorbtia oxigenului.

Dimineața, alternați dușurile calde și reci și terminați întotdeauna cu apă rece (așa-numitele dușuri alternante). Acest lucru te vor pune într-o formă excelentă pentru zi și elimină oboseala

  • Suplimentarea de vitamine si minerale.

Pentru a combate oboseala de primăvară si pentru a creste imunitatea , puteți lua vitaminele C, D și magneziu in special.

  • Folosirea aromaterapiei.

De ajutor pot fi si uleiurile esențiale. Recomandate sunt uleiurile esențiale de pin silvestru, lămâie și rozmarin sunt, de asemenea, foarte eficiente in sezonul de primăvară, reducand oboseala. 

RECOMANDARILE NOASTRE

La Via Naturalia va recomandam cateva suplimente alimentare care va pot ajuta alaturi de o dieta sanatoasa, odihna si activitati in aer liber, la combaterea asteniei de primavara.

O cura de Vitamine si Minerale Esentiale – Supliment alimentar 30 gelule ( 100% din Valoarea nutritionala de referinta în 12 vitamine plus o doză optimă de 8 minerale), va fi excelenta la inceputul primaverii alaturi de un mix de prebiotice Bio Premix probiotice Cresterea imunitatii – 60 capsule – 27g (imbunatateste imunitatea si rezilienta, probiotic format din cinci tulpini de bacterii).

Pentru oboseală, va recomandam să luați vitamina C și de preferat vitamina C pulbere pentru că este mai repede asimilată de organism. Vitamina C pulbere 200g este o solutie excelenta pentru a fi adaugata in shake-urile zilnice.

Magneziul vă ajută, de asemenea, să vă stimulați fizic și psihologic. În special prin ceea ce trecem, oamenii se simt deprimați, așa că aportul de magneziu este foarte benefic. MAGNEZIU MARIN + B6 – 60 comprimate, mentine echilibrul nervos si muscular, difuzare progresiva 24 de ore din 24.

Daca somnul va face probleme Complex MELATONINA – Supliment alimentar 30 comprimate, este un supliment alimentar natural vegan care faciliteaza adormirea, oferind un somn linistit. Limiteaza efectele diferentelor de fus orar. In plus nu creeaza dependenta.

Pentru primăvară, va recomand în mod special o cura cu chlorella, o algă, care detoxifică organismul, dă un impuls și stimulează apărarea naturală. Bio Chlorella – 375 tablete x 400mg – 150g sau Bio Spirulina + Chlorella Diet-Food – 375 tablete x 400mg – 150g sunt propunerile noastre [entru acest inceput de primavara cu diferente foarte mari de temperatura.

Nu luăm totul în același timp, realizăm aceste tratamente ad-hoc și trebuie să le adaptăm în funcție de profilurile (însarcinată, pe medicamente etc.) și nevoile indivizilor.

Pentru a atenua oboseala de primăvară, uleiurile esențiale pot fi deasemenea folosite în sinergie și aplicate local:

Ulei esential de pin silvestru 10ml, recunoscut ca tonic si stimulant, dar si antiseptic pentru raceli, bronsite, sinuzite.

Ulei esential de lamaie galbena 10ml, detoxifica, purifica si creste concentrarea.

Fie ca e vorba de adaptarea la temperaturi mai calda, zile mai lungi sau diverse alergii cauzate de multitudinea de plante care infloresc, există din fericire remedii pentru a combate aceasta oboseala primăvara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *