Bretzel nu sunt chiar covrigii clasici romanești, însă până la urmă putem să le spunem covrigi fără să greșim prea mult. Bretzel este un produs de patiserie din zona Alsaciei și a Bavariei și cu siguranță îi cunoșteți. Dulci sau sărați pot fi o gustare delicioasă, un aperitiv sau chiar o masă atunci când nu aveți timp de altceva.
Surpriza însă a fost această rețetă fără gluten găsită pe blogul Ma Vie sans Gluten: https://www.maviesansgluten.bio/recette/bretzels-sans-gluten/
Ingrediente pentru 5 porții:
- 250 g de amestec pentru pâine cu hrișcă fără gluten . Dacă hrișca vă provoacă alergii, puteți folosi un alt amestec pentru paine fara gluten
- 12g de de drojdie maia de hrișcă
- 220g de lichide călduțe (100g de apă + 110g lapte vegetal). Eu am folosit lapte de migdale La Mandorle.
- 25 g ulei de măsline
- 1 linguriță de sare
- 50 g de bicarbonat de sodiu + 8g de sare la fiert
- 1 ou pentru uns covrigii înainte de a-i pune la cuptor
Facultativ: diverse semințe pentru decor: mac, susan, floarea soarelui sau chiar dovleac.
Preparare 30 minute
Așteptare 2 ore
Gătire 15 minute
ALUATUL
- Puneți într-un castron mare toate ingredientele uscate fără bicarbonat: făina, drojdia, sarea.
- Se adaugă apoi ingredientele lichide: ulei, apa, lapte vegetal. Nu uitați că trebuie să fie călduțe.
- Amestecați bine cu robotul sau la mână. Trebuie să iasă un aluat omogen.
- Acoperiți aluatul cu un prosop umed și lăsați să crească la cald timp de 2 ore. Aluatul trebuie să fie dublat
MODELAREA COVRIGILOR
- Folosiți o planșetă de lemn pudrată cu făină.
- Separați aluatul în 5 bucați egale
- Rulați delicat fiecare bucată de aluat. Trebuie să formați rulouri de aproximativ 2 cm diametru.
- Incepeți formarea covrigilor punând aluatul în forma literei U întoarse. Apoi rasuciți aluatul de 2 ori și lipiți covrigii în partea de sus.
Fotografia de mai jos e cu siguranță mult mai folositoare decât orice indicație în cuvinte.
FIERBERE SI COACERE
- Preâncălziți cuptorul la 200°C. Pregătiți o tavă cu hârtie de copt
- Cât cuptorul se încălzește puneți într-o oală mare o cantitate suficientă de apă, adăugați 8g sare și bicarbonatul și aduceți la fiebere.
- Scufundați covrigii unul câte unul timp de 30 secunde în apa cu bicarbonat.
- Scoateți covrigii cu o paletă și îi puneți pe tava cu hârtie de copt.
- Ungeți covrigii cu oul bătut și apoi presărați pe ei semințele favorite.
- Introduceți la cuptor pentru 12-15 minute.
- Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească.
Pont pentru vegani: puteți înlocui oul cu puțin lapte vegetal amestecat cu puțin turmeric. Turmericul e doar pentru culoare deci nu puneți mult pentru că altfel covrigii vor ieși amari.