CategoriiArticole

Castanele – o sursă de nutrienți subestimată

portie de castane

Surse importante de vitamine si minerale, indeosebi fier, castanele comestibile sunt de un real ajutor persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor.

Castanul (Castanea sativa) este originar din SE Europei, dar creste spontan pana la 45-50˚ latitudine nordica. Au fost aduse pe teritoriul tarii noastre odata cu primele legiuni romane care au ocupat Dacia, iar de atunci, castanul comestibil a fost aclimatizat si cultivat mai ales in zona de vest a tarii. Mai tarziu, prin secolul al XIV-lea, castanii comestibili au fost intens plantati in jurul manastirilor din Oltenia si Moldova, iar fructele lor au intrat in retetele vestitelor leacuri monahale ce tratau reumatismul, degeraturile, problemele digestive si intestinale si diferitele boli ale batranetii.

Castanele  sunt bogate in carbohidrati insa sunt sarace in grasimi. Deasemenea castanele au un continut bogat de vitamina C ce sporeste rezistenta organismului in fata infectiilor, 150 g de castane putand furniza intreaga cantitate de vitamina C recomandata zilnic. Nu in ultimul rand, castanele sunt o sursa esentiala de fier, calciu, magneziu, zinc, fibre si de grasimi mononesaturate ce contribuie la scaderea colesterolului „rau”.

Castanele sunt o sursa importanta de vitamine, hidrati de carbon, fosfor, lecitina. Bogate in amidon si sarace in zahar, castanele au putere calorica mare – 200 calorii/100 g fruct. Castanele actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos, si reduc permeabilitatea capilara. Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor si tromboflebitei, se consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si de cina.

Castanele sunt compuse din 52% apa, 2, 6 % lipide, 4% proteine si 40% glucide. Au continut bogat de fibre si nu contin sodiu sau colesterol fiind recomandate indeosebi celor cu afectiuni ale inimii. Piureul de castane este unul din cele mai energizante alimente si poate fi usor consumat in amestec cu branza de vaci si cu miere, alungand oboseala si redand pofta de viata.

Castanele pot fi consumate chiar si de persoanele cu intoleranta la gluten, deoarece nu contin proteina ce produce reactii inflamatorii la nivelul intestinului subtire. Recomandate si in boli cronice de rinichi – vitaminele din miezul castanelor au efecte stimulente asupra activitatii renale si impiedica formarea calculilor. Se consuma cate o farfurie de piure de castane inainte de fiecare masa, in cure de minimum doua saptamani. Nutritionistii le recomanda ca energizant, remineralizant, ca tonic nervos, venos si muscular, antianemic si antiseptic. Sunt excelente ca aliment, avand proprietati stomahice, bacteriostatice, antianemice si remineralizante.

Studiile au aratat ca persoanele care doresc sa slabeasca au mai multe sanse de reusita daca inlocuiesc gustarile hipercalorice dintre mese cu castane. Ceea ce le recomanda este indicele glicemic scazut, care intarzie aparitia senzatiei de foame. Un alt motiv pentru a ne potoli foamea intre mese cu o gustare de castane este numarul mic de calorii. Prin comparatie, 50 g de castane coapte (circa cinci castane de marime medie) contin aproximativ 125 de calorii, iar 50 g de migdale circa 300 de calorii.

Din punct de vedere cosmetic, castanele sunt aliați de nădejde impotriva ridurilor. Pentru că au in compozitie trei dintre cei mai puternici antioxidanti, vitaminele A, C si E, care combat radicalii liberi (radicalii liberi degradeaza tesuturile prematur), castanele sunt recomandate persoanelor cu tenul ridat si lipsit de stralucire. In plus, substantele din compozitia lor stimuleaza productia de acid hialuronic, o proteina esentiala in mentinerea elasticitatii pielii. Intrucat normalizeaza secretia de sebum, castanele sunt indicate si in dieta persoanelor cu acnee. Pentru a atenua imperfectiunile de la nivelul pielii, doza zilnica recomandata este de 50 g de castane.

Faimosul piure de castane isi merita cu prisosinta laudele. Nu este doar aromat si gustos, ci este unul dintre putinele produse prelucrate termic care pastreaza, in mare parte proprietatile fructului, fiind bogat in vitamine si minerale.

Castanele se pot consuma ca atare, in dulciuri, in salate, ca adaos la mancarurile de legume si chiar in supe. Ingredientele cu care castanele se potrivesc cel mai bine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *