CategoriiArticole

Despre Cuscus – Tradiție și nutriție

cuscus

Cuprins:

1. Ce trebuie sa stim despre cuscus?
2. Care sunt beneficiile oferite de cuscus?
3. Cu ce alimente se combina perfect cuscus?
4. Cum se prepara cuscus?
5. Valori nutritionale cuscus
6. Contraindicatii cuscus
7. De ce sa alegi produsele noastre?

Ce trebuie sa stim despre cuscus?

  • Cuscus-ul este printre cele mai sanatoase produse pe baza de cereale având un indice glicemic cu 25% mai mic decât pastele si un nivel scazut de grasime de numai 1%, în comparatie cu 3% la orezul alb sau 5% pentru paste.
  • Cuscus este un aliment de tip gris pregatit sub forma unor granule sferice mici de aproximativ un milimetru.
  • Originar din partea de nord a Africii, numele original al couscousului provine din limba berbera seksu sau kesksu, care inseamna “bine invartit”, “bine rotunjit” sau “bine format”.
  • Se formeaza prin umezirea cu apa a fainii de grau si amestecarea ei pana se formeaza micile granule.
  • Pentru a-si pastra forma aceste granule sunt pudrate cu faina la final.
  • Prepararea lui este foarte usoara si nu necesita mai mult de cateva minute, deoarece nu necesita fierbere ci doar umezirea lui cu apa fierbinte sau supa dupa preferinta.
  • Absoarbe rapid lichidul si se umfla rezultand un fel de mancare sanatos si satios.
  • Cuscus-ul este un aliment nutritional benefic pentru vegetarieni: contine proteine (o ceasca de cuscus gatit are 12% din necesarul zilnic), fibre, selenium, si vitamine din complexul B-urilor (riboflavina, niacina si tiamina) benefice pentru dezvoltarea celulara, a sistemul imunitar, dar si pentru o doza crescuta de energie.
  • Deasemenea cuscusul are un continut redus de grasimi saturate, colesterol si sodiu.

Care sunt beneficiile oferite de cuscus?

  • Aliment usor, facil de pregatit cuscusul este o alternativa sanatoasa la majoritatea pastelor rafinate, deoarece este facut din faina integrala.
  • Un alt exemplu: cuscusul ne aduce o cantitate mai mare de vitamine, minerale si proteine decat aceeasi cantitate de orez.
  • Printre cele mai importante beneficii ale consumului de cuscus enumeram din punct de vedere nutritional aportul de seleniu si de proteine vegetale.
  • Deasemenea in cazul cuscusului de hrisca sau naut si linte, lipsa glutenului il face perfect pentru alimentatia celor care sufera de celiachie sau care aleg din motive de dieta consumul alimentelor fara gluten.
  • Astfel o cana de cuscus consumata asigura 60% din consumul de seleniu recomandat, seleniul fiind un puternic antioxidant ce ajuta in reducerea inflamatiilor, a stresului oxidativ si repararea celulelor deteriorate.
  • Studiile arata ca un nivel ridicat de seleniu in sange poate ajuta organismul impotriva anumitor tipuri de cancer.
  • Deasemenea seleniul ajuta in regenerarea vitaminei C si E care sunt recunoscute pentru intarirea sistemului imunitar.
  • Cuscusul este o sursa importanta de proteine vegetale de calitate, esentiale in dietele vegane si vegetariene.
  • O cana de proteine (aproximativ 150g) asigura 6g de proteine.
  • Combinarea usoara in meniuri alaturi de quinoa sau orez brun asigura mai multi nutrienti si aminoacizii esentiali care ii inlocuiesc in alimentatia vegana pe cei proveniti din ingredientele animale.
  • Cuscusul integral reprezinta o buna sursa de fibre, consumul de fibre impiedicand cresterea glicemiei, crescand satietatea si micsorand astfel cantitatea de mancare necesara, element principal in managementul greutatii.
  • Reduce colesterolul lucru esential pentru combaterea bolilor de inima.
  • Combate constipatia si asigura suportul unei digestii bune.
  • Continutul extrem de mic de grasime este un alt avantaj in comparatie cu pastele sau alte produse fainoase.

Cu ce alimente se combina perfect cuscus?

  • In timp ce in Africa si in Orientul Apropiat cuscusul “acompaniaza” preparate ca supe si tocane de legume, in America si Europa este folosit cu precadere ca ingredient in salate.
  • Astfel putem gasi in cuscus, un aliment de luat in considerare pentru o diversificare usoara si sanatoasa a oricarui tip de meniu.
  • Se poate folosi fara probleme la salate (salata tabouleh poate fi o idee extraordinara), combinat cu legume inabusite, dar si cu legume crude, in supe si chiar si in deserturi (in special budinci).
  • Aliment de baza in bucataria Africii de Nord acesta se serveste cu legume (morcovi, cartofi) in sos sau carne sub forma de tocane (miel, oaie sau pui), peste, si poate fi deasemena mancat si sub forma de desert impreuna cu lapte parfumat in prealabil (exemplu cu flori de portocal).
  • In timpul postului mancaruri de tipul ardeilor umpluti cu cuscus sunt gustoase si satioase.
  • Se mai poate servi deasemenea la micul dejun ca un porridge preparandu-l cu lapte si adaugand miere, stafide si scortisoara.

retete cuscus

Cum se prepara cuscus?

  • Functie de zona geografica exista diverse moduri de a prepara cuscusul.
  • In tarile de origine inca se prepara cuscus dupa metoda traditionala insa in tarile europene exista in magazinele naturiste si bio variante de cuscus care se poate prepara intr-un mod foarte simplu si rapid.
  • Se pune o cantitate de cuscus intr-un bol si se adauga aceeasi cantitate de apa fiarta cu un praf de sare peste el.
  • Se amesteca cuscusul cu o furculita, se acopera bolul cu un capac si se lasa sa se odihneasca cinci minute pentru ca micile granule au nevoie de acest timp ca sa se inmoaie bine si sa se umfle.
  • Se descopera si amesteca cu o furculita (cuscusul va absorbi toata apa si va deveni pufos) pentru a se aera.
  • Dupa ce s-a umflat suficient se poate adauga in diverse preparate conform retetelor respective sau se poate consuma ca atare cu fructe uscate de exemplu stafide, nuci sau migdale.
  • In modul traditional cuscusul se gateste intr-o combinatie de 2 oale suprapuse, la baza gatindu-se carnea sau legmele iar in cea de deasupra care are fundul perforat se umezeste practic cuscusul cu aburii care provin din gatirea alimentelor din oala de baza.

cum se prepara cuscus

Valori nutritionale cuscus

Cuscusul este un aliment bun din punct de vedere nutritional mai ales in ce priveste proteinele, fibrele si seleniu.

Astfel un sfert de cana de cuscus integral nefiert ne aduce aproximativ:

  • 160 de calorii
  • 31 de grame de carbohidrați,
  • 6 grame de proteine si
  • 3 grame de fibre.
  • Calciul, Potasiul si fierul sunt deasemenea prezente in compozitie, alaturi de seleniu.

Contraindicatii cuscus

  • Cuscusul clasic de grau contine gluten fapt ce il face impracticabil pentru cei care au intoleranta la gluten sau tin diete fara gluten.
  • Pentru acestia exista totusi in magazinul nostru cel putin 3 variante de cuscus garantat fara gluten realizat din porumb, orez, hrisca sau naut.

De ce sa alegi produsele noastre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *