Cuprins:
1. Ce trebuie sa stim despre hrisca?
2. Pentru cine este recomandat consumul de hrisca?
3. Ce beneficii ne ofera hrisca?
4. Cum se prepara si consuma in mod corect hrisca?
5. Informatii nutritionale hrisca
6. Cand este contraindicat consumul de hrisca?
7. Cu ce alimente putem combina hrisca?
8. Hrisca in timpul sarcinii
9. Recomandarile noastre
Ce trebuie sa stim despre hrisca?
- Hrisca denumita si graul negru este adesea confundata cu cerealele, dar nu este o cereala chiar daca semintele seamana cu cele ale grâului.
- Din aceeasi familie cu hrisca mai fac parte si macrisul, rubarba, stevia creata.
- Hrisca este considerata la fel ca si quinoa si amarantul, o pseudo cereala
- Hrisca a fost “domesticita” si cultivata pentru prima oara, in Asia de sud-est, acum cca 8000 de ani, in Balcani prezenta ei fiind datata cu cca. 6000 de ani ani in urma.
- Creste pe terenuri putin fertile, chiar acide, dar care trebuiesc bine drenate si nu ii priesc zonele cu temperaturi ridicate.
- Are o aroma delicioasa si foarte intensa si un gust pronuntat, dulce si usor picant.
- Amidonul reprezintă 70-80% din masa fructelor de hrisca in timp ce proteinele ajung la 18%.
- Continutul in minerale este de asemenea ridicat nelipsind fierul, zincul, seleniul.
- Un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta cum sunt rutinul si taninurile.
- Hranitoare, aromata, gustoasă chiar, hrisca este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, in special cele asiatice.
- Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele.
- Desi nu este o cereala, faina de hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrale fiind de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la gluten.
- Pentru celiaci sau pentru cei cu intoleranta la gluten gasiti in magazinul nostru chiar faina de hrisca care este certificata si garantata cu doar 20ppm (20 parti pe million) de gluten.
Pentru cine este recomandat consumul de hrisca?
- Hrisca este un “medicament” oferit de mama natura si este consumata mai ales de cei cu intoleranta la gluten, sau cei ce au boala celiaca.
- S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce face din ea nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment “medical” pentru diabetici.
- Tot pentru diabetici datorita faptului ca are un indice glicemic relativ mic este un avantaj, consumul de hrisca ajuta la evitarea varfurilor glicemice si, prin urmare, poate fi recomandat persoanelor cu diabet.
- Un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte la fermentat) de exemplu este extrem de gustos si eficace in aceasta dieta.
- Datorita compozitiei sale, hrisca este inclusa in alcatuirea unor meniuri variate, in dietele multor boli, iar recent a fost inclusa chiar și in curele de slabire.
- Este cazul celor care sufera de afectiuni cardiovasculare in general si atreoscleroza, hipertensiune arteriala in special, celor cu edeme de diferite naturi, persoanelor cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, deasemenea combate hemoragiile.
CE BENEFICII NE OFERA HRISCA?
UN GRAD MAI MARE DE SATIETATE
Hrisca aduce un grad mai mare de satietate in comparatie cu produsele din grau ceea ce duce practic la un consum mai mic si un mai bun management al greutatii, mai ales pentru persoanele care tin anumite diete.
Acest aliment ne furnizeaza fibre solubile cum sunt pectinele, ce au un grad mare de satietate dar si carbohidrați complecsi.
Un astfel de aliment poate modera apetitul cu procente de 15-20%
HRISCA ESTE FOARTE BOGATA IN FIBRE
Bogatia in fibre ajuta si la reglarea tranzitului intestinal si imbunatatirea digestiei.
NU CONTINE GLUTEN
Nu contine gluten si acest lucru o face un aliment deosebit de valoros pentru persoanele care din motive de sanatate sau dietetice nu pot sau nu doresc sa consume gluten.
ARE UN INDICE GLICEMIC REDUS
Are un indice glicemic mai mic decat al cerealelor, intre 30 si 35 ceea ce limiteaza riscul de diabet. Contine D-Fagomina, o molecula apropiata de glucoza ce incetineste absorbtia zaharurilor in sange.
ARE UN CONTINUT SPORIT DE PROTEINE VEGETALE
Consumul de hrisca va aduce aport excelent de proteine si fibre.
Proteinele pot ajunge in functie de specia de hrisca pina la 18% din compozitie, acestea fiind proteine de foarte mare calitate, continand toti aminoacizii.
Aceasta calitate rar intalnita face din hrisca un aliment extrem de valoros pentru vegani si vegetarieni, care nu au in acest fel un risc de deficit de proteine.
CONTINE O CANTITATE IMPORTANTA DE ANTIOXIDANTI
Hrisca are capacitati antioxidante ,la fel ca si fructele rosii, continand un antioxidant numit „rutina” care protejeaza vasele de sange.
In varianta de sobacha (infuzie de boabe de hrisca prajite) contine mai multi antioxidanti decat un ceai verde.
Bogata in flavonoide si acid fenolic, hrisca are efecte antiinflamatorii care cresc sanatatea cardiovasculara.
SURSA DE VITAMINE SI MINERALE
Aliment bogat in vitamine si minerale, hrisca este o buna sursa de cupru, fosfor, zinc, calciu, dar si vitamine de tip B.
PROPRIETATI PROBIOTICE
Hrisca este si un probiotic, stimuland cresterea bacteriilor intestinale bune, promovand in acest fel digestia.
CUM SE PREPARA SI CONSUMA IN MOD CORECT HRISCA?
HRISCA IN MANCARURI GATITE
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi, pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente.
Hrisca se prepara asemanator orezului, adica se fierbe in raport se 1 la 2, la un volum de hrisca se folosesc doua volume de apa.
Se pune apa la fiert, se spala hrisca in 2-3 ape si se adauga in apa care fierbe. Cand reincepe sa fiarba se face focul mic se acopera cu un capac si se fierbe 30-35 min fara a mesteca pentru a nu se face terci. Cand ridicati capacul trebuie ca apa sa fie absorbita in intregime. Daca nu s-a absorbit mai lasat la fiert. Dupa ce s-a absorbit toata apa inchideti focul.
Daca nu aveti timp sa preparati hrisca o solutie rapida poate fi cuscusul din hrisca
-
Evaluat la 5.00 din 5
Hrisca bio decorticata 500g – Primeal
(7 recenzii)20,60 leiStoc epuizat
Citește mai mult
FAINA DE HRISCA IN PREPARATE DULCI
Hrisca are un gust foarte placut , un gust de nuca ușor dulceag si este perfecta pentru preparate dulci.
Siguri ați auzit de celebrele galete bretone care sunt apreciate pe tot teritoriul Frantei. Insa se foloseste faina de hrisca si la biscuit, fursecuri si alte prajituri.
HRISCA IN PANIFICATIE
Faina de hrisca se poate folosi in amestec cu alte fainuri pentru a crea diverse tipuri de paine.
Cea mai gustoasa paine fara gluten trebuie sa contina si faina de hrisca.
-
Evaluat la 5.00 din 5
Faina de hrisca – fara gluten 500g
(3 recenzii)31,40 lei17 în stoc
Adaugă în coș -
Evaluat la 5.00 din 5
Amestec pentru paine cu hrisca fara gluten 500g
(2 recenzii)36,90 leiStoc epuizat
Citește mai mult
PASTE DIN HRISCA
Pastele din hrisca sunt foarte comune in Asia. Taiteii din hrisca, pastele soba se consuma in aproape toate comunitatile din Asia.
-
Evaluat la 5.00 din 5
Paste Taitei Soba Bio 100% hrisca 250g Diet Food
(3 recenzii)23,80 lei16 în stoc
Adaugă în coș
Paste din hrisca puteti gasi si in clasile forme ale pastelor italiene (penne, fusilli) si sunt la mare cautare de catre persoanele cu intoleranta la gluten sau care sufera de celiachie.
-
Evaluat la 5.00 din 5
Fusilli din hrisca – fara gluten 250g
(3 recenzii)22,95 lei50 în stoc
Adaugă în coș -
Evaluat la 5.00 din 5
Penne din hrisca – fara gluten 250g
(4 recenzii)22,95 leiPrețul inițial a fost: 22,95 lei.18,80 leiPrețul curent este: 18,80 lei.20 în stoc
Adaugă în coș
CRACKERS SI ALTE GUSTARI
Deoarece are un gust placut era inevitabil ca sa nu apara si diverse gustari, crackers, snacksuri pe baza de hrisca
-
Evaluat la 5.00 din 5
Mini turtite din hrisca fara gluten 100g
(3 recenzii)21,90 lei24 în stoc
Adaugă în coș -
Evaluat la 5.00 din 5
Rondele din hrisca fara gluten 100g
(6 recenzii)21,60 lei2 în stoc
Adaugă în coș
Mai jos aveți și câteva rețete interesante cu hrisca:
- Pilaf de hrișcă cu ciuperci și dovleac
- Supă detox cu hrișcă
- Salată Coleslaw cu tăiței soba și sos de arahide
Informatii nutritionale hrisca
Compozitia nutritionala pentru hrisca arata pentru 100g de Hrisca integrala, cruda:
- Calorii 356
- Proteinele 12,9 g
- Carbohidrati 64,6 g
- Lipidele 3,55 g
- Fibre dietetice 7g
Dintre nutrienții continuti in cantitati considerabile mentionam (VR= valoarea recomandata):
- Cupru (66% din VR), component al mai multor enzime, este necesar pentru formarea hemoglobinei si a colagenului.
- Magneziu (61% din VR), participa la dezvoltarea oaselor, constructia proteinelor, actiunile enzimatice, contractia musculara, sanatatea dentara si functionarea sistemului imunitar
- Mangan (88% din VR), faciliteaza o duzina de procese metabolice diferite si previne daunele provocate de radicalii liberi;
- Fosfor (44% din VR), cu rol esential in formarea si mentinerea oaselor si a dintilor sanatosi. Ajuta deasemenea la mentinerea pH-ului normal.
- Fier (55% din VR), esential pentru transportul oxigenului si formarea globulelor rosii din sange.
- Zinc (23% din VR), esential pentru enzimele ce participa la vindecarea ranilor si la dezvoltarea fatului, participa in pancreas la sinteza si eliberarea insulinei;
- Vitamina B1, B2,B6, B9 (25% din VR), cu rol in metabolismul energetic al tuturor celulelor, repararea tesuturilor, producerea de hormoni si formarea globulelor rosii;
- Hrisca este un aliment sarac in colesterol si sodiu.
Cand este contraindicat consumul de hrisca?
- Chiar daca nu face parte din lista alergenilor, si este destul de rara, alergia la hrisca poate provoca astm sau chiar reactii anafilactice.
- Exista riscul de alergie incruciaata cu latexul, nuca de cocos sau semintele de mac.
- Prin urmare, o persoană alergica la hrisca poate fi expusa riscului de a reactiona la toate formele de hrisca (gatita, procesata sau cruda)
- Hrisca este contraindicata atunci cand suferiti de ulcer, gastrita, insuficienta renala sau aciditate crescuta la nivelul stomacului.
Cu ce alimente putem combina hrisca?
- Boabele de hrisca pot fi consumate intregi, prajite sau zdrobite, sau sub forma de faina folosite la clatite, paine si taitei (soba).
- Faina de hrisca se poate amesteca cu cea de grau pentru a crea o varietate de feluri de mancare.
- Puteti savura semintele de hrisca in risotto, in salata, sau sub forma de terci.
- Hrisca se combina foarte bine cu alte alimente:
- Pilaf de hrisca cu legume sau ciuperci, cu carne , in special piept de pui.
- O alta forma este cea de terci de hrisca cu alpte sau budinca de hrisca. O salata de avocado cu hrisca este in acelasi timp o delicatesa dar si o masa usoare bogata in vitamine, minerale si proteine.
Hrisca in timpul sarcinii
- O dieta sanatoasa si variata pentru mama in timpul sarcinii este sursa principala de hrana a bebelusului ei.
- Deoarece alimentatia in sarcina trebuie sa includa fibre, vitamine, proteine si compuși vegetali, hrisca este un aliment recomandat fiind utila si necesara in timpul sarcinii.
- De exemplu pentru arsurile la stomac, frecvente la femeile insarcinate, o lingura de hrisca cruda mancata pe stomacul gol e un remediu natural eficient.
- Unul din cele mai importante elemente din compozitie fierul, protejeaza bebelusul de hipoxie prin mentinerea unui nivel de hemoglobina normala in timpul sarcinii.
- Un alt element care ajuta dezvoltarea fatului este acidul folic care protejeaza impotriva unor defecte congenitale.
- Incepand cu al doilea trimestru de sarcina, cei doi antioxidanti naturali continuti de hrisca, quercetina si rutina (flavonoide) sporesc efectul vitaminei C, intarind imunitatea si protejand impotriva racelilor pe timpul sarcinii.
- Nu in ultimul rand caracterul de satietate dat de consumul de hrisca ajuta mama sa se mentina in forma, curatand organismul prin fibrele continute si eliminand excesul de lichid care este deasemenea periculos fiind o cauza principala a edemului.