CategoriiȘtiri

Ce trebuie să știi despre o protecție solară corectă

banner plaja

De cațiva ani vremea nu mai respectă calendarul cu care ne-am obișnuit, astfel că fenomene extreme apar în fiecare anotimp. Unul dintre aceste fenomene prezent în special în anotimpul cald este creșterea radiațiilor solare și în special a celor ultraviolete. O protectie solara eficientă a devenit astfel o necesitate cotidiană pentru toată lumea indiferent de vârstă.
Nu asteptați concediul la mare pentru a vă proteja de pericolul expunerii neprotejate la radiaţiile ultraviolete de tip UVA şi UVB.
Radiaţiile ultraviolete UVA afectează straturile inferioare ale pielii fiind responsabile pentru îmbătrânire prematură, riduri, pierderea elasticitătii, producerea melanomului, dar si de “photoageing”, un proces cu efecte directe asupra imunitătii.
Radiaţiile ultraviolete UVB sunt responsabile pentru arsuri în straturile superioare ale epidermei. Acestea pot conduce la aparitia cancerului de piele, malign sau benign.

Ce variante avem și cum ne protejam în mod corect?
Piața abundă în creme și lotiuni care promit siguranță absolută și de aceea vom face de la început câteva precizări care vă vor ajuta în alegerea unui produs potrivit si sănătos.
Produsele clasice de protectie solara conţin zeci de ingrediente, printre care şi conservanţi, coloranţi, parfumuri, unele din acestea fiind absorbite de organism şi comportându-se ca nişte hormoni artificiali, ce pot afecta fertilitatea la adulţi şi dezvoltarea organelor sexuale la copii. La unele persoane, cremele de protectie solara pot produce dermatite de contact iritative sau alergice, cauzate de coloranții, parfumurile sau conservanții continuți. O ironie este faptul ca aceste creme pot produce si dermatita de contact fotoalergica.
În timp ce in SUA se limiteaza numarul ingredientelor folosite in compozitia cremelor solare la 16, in Europa se folosesc 30.
Un aspect mai periculos al acestor produse clasice este falsa senzatie de protectie solara totala. In realitate, utilizarea cremei cu protectie solara clasice nu reduce incidenta cancerului de piele. Aceste creme protejeaza doar impotriva leziunilor cutanate ce pot fi produse de razele ultraviolete, pentru o scurtă perioada de timp. Chimicalele care ar trebui să dezactiveze razele UV în contact cu radiațiile, eliberează radicali liberi ce atacă ADN-ul celulelor sănătoase, transformându-le în celule canceroase. Acestea ofera un sentiment fals de protectie, care doar inhibă receptorii de la nivelul pielii, astfel încat pielea nu se înroșește si nu se arde.
Cremele organice de protectie solara conțin filtre minerale, singurele care functionează cu adevărat, nu au efecte adverse și protejează de razele periculoase.
Minerale naturale precum: dioxid de titan, oxid de zinc, mică, nu penetrează ci aderă la suprafata pielii acoperind-o cu un strat protector. Mica de exmplu acționează ca milioane de oglinzi minuscule care reflectă razele solare.

O atenție specială trebuie acordată copiilor. Indiferent ca mergeți la plajă sau în parc, înainte de a pleca de acasă folositi o cremă de protectie solara cu SPF minim 25 (35 sau chiar mai mult pentru copiii cu tenul deschis) pe toate zonele expuse la soare și nu țineți copiii in soare mai mult de 2-3 ore, obligatoriu in afara intervalului orar 11-16.

Şi nu uitaţi: prin protecție solară nu se înţelege doar o gamă de produse care vă ajută să nu vă răniţi pielea, ci şi un regim alimentar pe măsură. Vitamina C din fructe şi Vitamina E cresc rezistența la razele soarelui şi îi permit pielii să aibă un aspect tânăr cât mai mult timp.

Alte recomandari utile:
Evitaţi expunerea la soare, între orele 11.00 – 16.00
Purtati pălării, ochelari de soare si haine hargi de culoare deschisa
Hidratati corpul consumand multa apa
Alegeti crema de protectie solara cu factorul de protectie solara (SPF) adecvat pentru tipul vostru de piele.
Asigurati-va ca aplicati o cantitate suficienta de protectie solara inainte de a expune pielea la lumina directa a soarelui . Repetati aplicarea produsului mai ales dupa inot, transpiratie sau stergerea pielii de apa, pentru a va asigura ca factorul de protectie solara nu se diminueaza.
Nu expuneti copii sub 3 ani la soare
Protejati copiii de expunerea directa la soare (copiilor le lipsesc pigmentii naturali de bronzare care sa le protejeze pielea – melanina). Este recomandat pentru copii sa poarte intotdeauna palarii de soare, imbracaminte si ochelari de soare pentru protectie .
O crema eficienta trebuie sa ofere protectie completa impotriva razelor UVA si UVB, sa aiba un factor de protectie minim SPF 15 si SPF 30 in cazul copiilor.
Nu uitați să folosiți o lotiune hidratanta dupa expunerea la soare.
Bucurați-vă de soare, dar nu uitați de protectie solara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *