Organizatia italiana Legambiente* denunta faptul ca exista prea multe pesticide in produsele alimentare care ajung pe mesele noastre [1].
Pina la 21 de substante chimice diferite intr-un singur produs nu e un fapt „in regula“ pentru un produs sanatos. Constatarile sunt in noul dosar „Stop pesticide“ Legambiente. In afara de aceasta in conformitate cu ceea ce a reiesit din analiza, numarul produselor ce nu respecta normele legale este in crestere.
Fructele sunt sectorul in care au fost gasite cele mai mari procente de reziduuri si nereguli majore: capsuni, cirese, pere, struguri si fructe exotice (in special banane) sunt produsele cele mai frecvent contaminate.
Din pacate, nu exista inca nici o reglementare specifica in ceea ce priveste problema utilizarii simultane a mai multor pesticide pe acelasi produs. Prin urmare, posibilitatea de a defini conceptul „normal“ din acest punct de vedere si apoi introducerea acestuia pe intreaga piata fara probleme devine foarte dificila. Astfel, produsele contaminate din cauza utilizarii chimice simultane in cazul in care concentratiile fiecarui substante pesticide sunt in limitele legale, sunt in continuare pe piata.
De exemplu s-au gasit fructe de padure care contin 20 de molecule chimice diferite. Fiecare agent pesticid gasit era in limite normale dar nu se spune nimic despre efectul cumulativ al acestor substante toxice si nici nu exista legi care sa reglementeze numarul de pesticide aplicate la un produs.
Cu toate acestea, alternativa la utilizarea masiva a pesticidelor a aparut: agricultura ecologica, practici agricole sustenabile care nu folosesc pesticide si au scopul de a proteja biodiversitatea si sanatatea solului.
De fapt, utilizarea masiva a pesticidelor nu are efecte numai asupra sanatatii noastre, ci si asupra mediului, avand ca rezultat pierderea biodiversitatii, reducerea fertilitatii solului si accelerarea eroziunii solului.
La aceasta se adauga mai mult de 200.000 de decese pe an la nivel mondial prin intoxicatie acuta, in primul rand in tarile in curs de dezvoltare, unde sanatatea, siguranta si mediul sunt mai putin protejate [2].
Iata in continuare o analiza din anul 2016 privind continutul de pesticide, analiza care se face in fiecare an in SUA
Dirty Dozen 2016
Aceasta este lista cu cele mai contaminate fructe si legume si recomandarea este ca pentru acestea sa alegeti varianta organica
1. Capsuni
2. Mere
3. Nectarine
4. Piersici
5. Telina
6. Struguri
7. Cirese
8. Spanac
9. Rosii
10. Ardei
11. Rosii cherry
12. Castraveti
Clean Fifteen 2016
Aceasta este lista cu fructe si legume cultivate conventional dar care contin mai putine reziduri chimice (exceptie porumbul si papaya modificate genetic)
1. Avocado.
2. Ananas
3. Porumb
4. Varza
5. Mazare
6. Ceapa
7. Sparanghel
8. Mango
9. Papaya
10. Kiwi
11. Vinete
12. Pepene galben
13. Grapefruit
14. Pepene rosu
15. Conopida
[1] SURSA Greenme.it
[2] Factorul: sursa de hrana – raportul ONU facut de raportorii speciali pentru dreptul la hrana, Hilal Elver, si substante toxice, Baskut Tuncak
* Legambiente a fost fondata in 1980, de primele grupuri de ecologisti si activisti ai miscarii anti-nucleare care s-a dezvoltat in Italia si in intreaga lume occidentala la sfarsitul anilor ’70. Aceasta organizatie de mediu, are o prezenta de neegalat in zona: peste 115,000 de membri si sustinatori, 1.000 de grupuri locale, 30.000 de clase care participa la programe de educatie de mediu, mai mult de 3.000 de tineri ce participa in fiecare an la tabere de voluntariat, mai mult de 60 de arealuri naturale gestionate in mod direct sau in parteneriat cu alte entitati locale.
https://www.legambiente.it/contenuti/dossier/stop-pesticidi-2017