Adica mai pe intelesul tuturor ciocolata cruda, cea mai buna si sanatoasa ciocolata in care ingredientele nu sunt procesate la temperaturi mai mari de 48°C astfel incat toti nutrientii sunt pastrati intacti. Fara lapte praf, fara zahar sau grasimi de origine naturala.
Reteta pentru 12 portii:
– 220 – 250 g unt de cacao solid
– 6 – linguri Cacao raw
– 3-4 linguri Sirop de artar sau Sirop de agave
– ½ lingurita Sare de Hymalaia
– 1 lingura Seminte de dovleac
– 1 lingura de fulgi migdale crude sau 1 lingura fulgi de cocos
– 1 lingura de merisoare sau alte fructe uscate
– 1 lingurita de Vanilie pudra (eu am pus doar jumatate de lingurita, pentru a simti mai bine gustul de cacao) sau o pastaie de vanilie
Preparare: 5 minute
Gatire: 15 minute
Repaos : 100 minute
1. Topiti la bain marie untul de cacao. Teoretic ar trebui sa aveti un termometru alimentar cu care sa masurati temperatura si sa nu depasiti 48°C. Ca sa fiti siguri ca nu depasiti temperatura, cand untul incepe sa se topeasca luati recipientul de pe aburi si amestecati usor pana la topire. Mai puneti usor peste vasul cu apa fierbinte doar din cand in cand pana la topirea completa.
2. Odata ce untul este bine topit se adauga pudra de cacao, vanilia, siropul ales. Amestecati bine pana se incorporeaza toate ingredientele. Daca compozitia se ingroasa prea tare mai puneti putin pe vasul cu aburi si amestecati pana pasta devine lucioasa fara granulatii. Apoi adaugati sarea si amestecati bine.
3. Se tapeteaza o tava de cuptor cu hartie de copt si se toarna ciocolata in tava dupa care se intinde in strat subtire.
4. Cat ciocolata este inca fierbinte se presara uniform semintele de dovleac, migdalele (sau fulgii de cocos) si fructele uscate.
5. Puneti tava la frigider. Ciocolata se va solidifica cam in 30 minute dar e bine sa o tineti mai mult (cam 100 min.) in functie de cat de crocanta va place.
Sfat: puteti sa va folositi imaginatia si sa folositi orice ingrediente: seminte, nuci, coji de portocala, visine uscate, lamaie data prin razatoare Puteti adauga cateva picaturi de ulei esential de menta sau portocale.