CategoriiArticole

Despre lupin, cu mare atenție

lupin

Cuprins:

1. Ce este Lupinul ?
2. Ce particularitati botanice are Lupinul ?
3. Cum il putem recunoaste ?
4. De cate tipuri poate sa fie lupinul ?
5. Care sunt beneficiile Lupinului ?
6. Ce valori nutritive are Lupinul ?
7. Cum se consuma Lupinul ?
8. Riscuri si efecte secundare ale consumului de lupin
9. Recomandarile noastre ?

Ce este Lupinul ?

 

Istoria Lupinului 

Acesta face parte din familia de plante Fabaceae.

Numele va pare necunoscut?

Fabaceae nu sunt altele decat leguminoasele, aceste minuni nutritive care includ in randul lor soia, nautul, fasolea sau lintea.

Denumirea  vine din limba Latina lupinus care deriva din lupus si semnifica ca ar fi iarba lupului care musca ca un lup.

Este o trimitere la faptul ca in trecut soiurile cultivate erau amare si datorita cantitatii mari de alcaloizi aveau foarte multe efecte secundare.

Este cultivat de aproape 4.000 de ani pentru alimentatia animalelor și treptat a intrat si in alimentatia oamenilor.

Insa abia recent a inceput sa intre si in bucataria rafinata.

Lupinul sub forma salbatica este original din bazinul mediteranean.

A fost domesticit de catre egipteni si greci care l-au cultivat pentru furaje si consumau boabele ca aperitive.

Lupinul a fost evitat mult timp deoarece are un continut ridicat de alcaloizi, in special molecule amare, chiar toxice in doze mari.

Insa astazi se cultiva doar specii care nu au alcaloizi sau au un procent infim de alcoloizi.

Este vorba despre asa numitele soiuri dulci.

Cu toate acestea trebuie sa stiti ca lupinul se consuma doar gatit, adica nu consumati boabe crude asa cum poate consumati mazarea proaspata.

Pe langa hrana oamenilor si animalelor, lupinul se cultiva si pentru ingrasamant verde.

Lupinul a fost deasemenea cultivat mult timp si ca planta ornamentala.

Ce particularitati botanice are Lupinul ?

 

Lupinul este o planta care se cultiva anual si nu este deloc pretentioasa.

Lupinul se adapteaza foarte bine la solurile sarace in nutrient, la seceta si la frig.

Acest fapt face posibila cresterea culturilor de lupin, mai ales in zone in care multe alte culture sunt imposibile.

Lupinul este o planta rezistenta care nu necesita tratamente sau ingrasaminte sophisticate.

Am putea spune ca e un campion al agriculturii curate, ecologice.

Un alt aspect ecologic, specific tuturor leguminoaselor este acela ca lupinul are capacitatea de a capta azotul din aer pentru reciclare inapoi in pamant.

Mai clar, culturile ajuta la fertilizarea solurilor sarace.

Cum il putem recunoaste ?

 

Lupinul e o planta inalta de 70-150 cm si are Frunze palmate, adica asemanatoare cu ale palmierului.

Deasemenea lupinul are inflorescente vertical, divers colorate functie de specie.

Florile pot fi albe, galbui sau albastre.

Boabele seamana cu cele de soia si in mod uzual au culoare galbuie.

Boabe de lupin

De cate tipuri poate sa fie lupinul ?

 

Exista doua mari tipuri de lupin.

Este vorba despre speciile anuale si speciile perene.

Speciile anuale sunt cele care se cultiva annual si care sunt destinate consumului si este vorba despre lupin alb, lupin galben si lupin albastru.

Lupinul alb se cultiva uzual in Franta. Are flori albe sau albastre si boabele sunt mari, plate de culoare crem.

Lupinul galben se cultiva in Europa de est si mai mult pentru furaj.

Are flori galben aprins si boabe mai mici, rotunde, cu pete maro.

Lupinul albastru sau lupinul cu Frunze inguste se cultiva pe scara larga in Australia si la o scara mai mica in nordul Europei in tari precum Germania.

Are flori albe, albastre sau roz si boabele sunt mai mici, albe cu pete maro.

Dintre toate tipurile acesta are cel mai mare randament de cultivare.

Evidente ca toate acestea sunt specii de lupin dulce care este dedicat consumului alimentar.

Speciile perene sunt folosite ca plante medicinale sau ca specie melifera.

Deasemenea pot avea flori divers colorate care pot fi folosite in gradini, parcuri, etc.

Flori de lupin

Care sunt beneficiile Lupinului ? 

 

Persoanelor care consuma leguminoase (fasole, linte, naut sau soia) cu siguranta le va place lupinul.

Este planta cea mai bogata in protein.

In plus este foarte versatile si se poate consuma sub diverse forme: boabe intregi sau sfaramate (ca un bulgur) fulgi si chiar faina.

Iata cateva dintre caracteristice benefice ale lupinului:

Lupinul este absolut delicious

Are un gust care seamana cu alunele sau cu biscuitii si da savoare oricarui fel de mancare in care este adaugat.

Este foarte bogat in protein de calitate

Cu 35 pana la 45% proteine, acesta va depasi toti concurentii ca si sursa de proteine vegetale.

Acesta este principalul motiv pentru care lupinul este apreciat de sportive si este deasemenea una din proteinele de baza in alimentatia vegetarienilor si veganilor.

Lupinul este bogat in fibre, ajuta tranzitul si faciliteaza digestia

Deasemenea aceste fibre incetinesc ansorbtia zaharului in sange deci este o leguminoasa indicata pentru cei care sufera de diabet.

Lupinul este deasemenea o leguminoasa bogata in minerale si vitamine cum ar fi sodiu, cupru, magneziu, fier, calciu, vitamina A, B sau C.

Lupinul este foarte bogat in majoritatea vitaminelor din cadrul complexului B de vitamin

B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantothenic), B6, B9 (acid folic). Insa nu contine vitamina B12, deci veganii trebuie sa suplimenteze alimentatia cu B12.

Lupinul asigura senzatia de satietate rapid asa ca datorita acestui fact si datorita continutului ridicat de protein este un aliment recomandat in curele de slabire.

Lupinul are o caracteristica minunata si anume capacitatea sa de emulsifiere

Aceasta face posibila inlocuirea oualor in mai multe retete.

Ce valori nutritive are Lupinul ? 

 

Valoare energetica la 100g: 519 kJ/ 124 kcal

Grasimi (lipide): 9,74 g din care acizi grasi saturati 1,16 g

Carbohidrati (glucide): 21,5 g din care zaharuri 0 g, fibre 18,9 g

Proteine: 36,2 g

Fibre: 18,9g

Apa: 10.4g

Cum se consuma Lupinul ?

SUB FORMA DE BOABE Boabele de lupin conțin o substanță amara si pentru a o elimina, este important să le înmuiați în apă timp de 48 până la 72 de ore înainte de a le găti. Apoi lăsați între 25 și 45 de minute de gătit în apă clocotită cu sare. Boabele fierte, se adaugă în salate, supe, tocane, chiftele și clătite vegetariene Tot din boabe fierte se poate prepara humus sau alte paste tartinabile dupa gustul fiecaruia Pentru a evita pasul lung de înmuiere și gătire, este posibil să cumpărați și boabe la borcan, gata preparate. Sunt foarte usor de folosit si aveti garantia unor produse sigure SUB FORMA DE FAINA Faina de lupin are o culoare galbena, placuta si este usor de folosit Faina de lupin nu are gluten in mod natural, dar totusi se leaga, se emulsifiaza si se ingroasa foarte bine. Deci se poate ingrosa cu success un sos, o supa, etc Faina de lupin poate inlocui ouale intr-un preparat. Amestecați 10 g de făina de lupin în 40 ml de apă pentru a înlocui echivalentul unui ou. Se poate amesteca cu alte fainuri fara gluten pentru paine, tarte, biscuit, etc. Uzual se amesteca 1/3 faina de lupin si 2/3 alte tipuri de fain afara gluten SUB FORMA DE PASTE Recent au aparut si pastele din faina de lupin. Sunt delicioase, au o culoare placuta si sunt foarte usor de gatit. Practic sunt cele mai proteice paste existente Noi vă recomandam pastele proteice 100% din lupin, ecologice si fara alte adaosuri SUB FORMA DE FULGI Se pot adauga fulgi de lupin in diverse retete de musli prin combinarea cu fructi, seminte si alte tipuri de fulgi. O modalitate excelenta de a incepe ziua cu un aport sanatos de fibre si proteine. Se pot folosi fulgi prin presarare in diverse salate, peste legume, etc BOABE ZDROBITE Boabele zdrobite de lupin sunt ca un fel de bulgur și se pot adauga in orice preparat cerealier pentru a-l imbogati cu protein. In orez, cuscus sau bulgur, lupinul aduce culoare si textura. Se mai pot adauga seminte si legume proaspete (ardei, morcovi, ceapa) Indiferent cum alegeti sa consumati lupinul este foarte important sa nu uitati ca lupinul nu se manânca crud. Lupinul se consumă doar gătit.

Riscuri si efecte secundare ale consumului de lupin

LUPINUL SI ALERGIILE Lupinul aste o plata cu potential foarte mare de alergii si precautia este esentiala Adesea este obiectul unor alergii incrucisate, de exemplu cu alergia la arahide, soia, linte, etc Daca stiti ca suferiti in general de alergii (de orice tip) este bine sa evitati consumul de lupin. Deasemenea ca orice alergen, evitați sa-l introduceti prea devreme in dieta copilului. CANTITATI DE CONSUM RECOMANDATE Deși nu există o doză recomandată, aveți grijă să nu mâncați prea mult si sa nu faceti excese. Mai jos gasiti niste sugestii legate de cantitatile care pot fi consummate in siguranta Boabe de lupin: 20 g de persoana Făină de lupin: 25 până la 30% din preparat EFECTE SECUNDARE În cazul consumului excesiv de lupin, pot apărea următoarele reacții adverse: – Durere abdominală – Diaree – Reactie alergica Dacă aveți reacții adverse, opriți consumul de lupin și consultați un medic. PRECAUTII Incepeti consumul cu cantitati foarte mice si apoi cresteti daca nu apare nici un efect secundar Consumati produse certificate bio care au un risc mult mai mic.

Recomandarile noastre 

Pentru cei care vor sa incerce si sa simta gustul deosebit al lupinului va recomandam: LUPINUL PRIMEAL – un borcan cu lupin gata preparat pe care puteti sa-l folositi cum doriti. Astfel este inlaturata si cea mai mare grija a voastra: securitatea. Este sigur si poate fi consumat chia asa cum se prezinta sau puteti face o pasta tartinabila PASTE PROTEICE DIN LUPIN – perfecte pentru sportive, pentru cei care tin o dieta ketogenica sau low carb sau o dieta proteica. Se pot combina cu un sos la alegere functie de dorinta. Sursa articol: http://blog-primeal.fr/lupin-plante-veut-bien/

1 Comments

  1. Informațiile oferite referitor la consum, beneficii și precautii cu privire la lupin sunt argumentate științific și de real folos pentru o alimentatie diversificata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *