Cuprins: 1. Ce este drojdia de bere? 2. La ce se poate folosi drojdia de bere? 3. Care sunt beneficiile consumului de drojdie de acest tip? 4. De cate tipuri poate sa fie aceasta drojdie? 5. Ce valori nutritionale are drojdia de bere? 6. Cum putem alege drojdia de bere potrivita pentru nevoile noastre? 7. Cum se poate administra drojdia de bere? 8. Contraindicatii si posibile reactii adverse 9. Cum se depoziteaza in mod corect? 10. Ce fel de produse iti recomandam noi?
Ce este drojdia de bere?
- Drojdia de bere este compusa dintr-o colonie de ciuperci microscopice, in general din specia Saccharomyces cerevisiae sau Candida utilis.
- Aceste microorganisme nepatogene, a caror dimensiune variaza de la 6 la 10 microni (1 micron = o miime de mm), digera zaharul si amidonul cerealelor, creand un mediu bogat in proteine si vitamine, in principal cele din grupa B.
- Ele prolifereaza in special in timpul procesului de fabricare a berii – de unde vine si si denumirea .
- Drojdia de bere este una dintre cele mai mari surse naturale de tiamina (vitamina B1), care este esentiala pentru metabolismu carbohidratilor si grasimilor: o lingura furnizeaza de noua ori doza alimentara recomandata de vitamina B1.
- De asemenea, este o sursa excelenta de vitamine B2 (riboflavina) si B3 (niacina) si mai contine si vitamina B5 (acid pantotenic), B (piridoxina) si B8, precum si proteine de calitate excelenta.
- Polizaharidele continute au un efect bun asupra sistemului imunitar.
- Potrivit istoricilor, drojdiile au fost primele microorganisme care au fost folosite de oameni.
- Desi procesul de fermentatie nu era inteles la acea vreme, oamenii le foloseau pentru a obtine alimente si bauturi mai digerabile, cu un gust mai placut si cu o durata mai lunga de valabilitate.
- Fermentatia a fost mult timp considerata de oameni ca un fenomen divin.
- Drojdia de bere era deja folosita de mesopotamieni, la 7000 de ani i.Hr. pentru fabricarea berii!
- Inregistrarile scrise arata ca sumerienii si babilonienii au fermentat orz si l-au aromat cu scortisoara sau miere.
La ce se poate folosi drojdia de bere?
- Printre gali, femeile erau responsabile pentru fabricarea berii si a painii: foloseau spuma din bere pentru a dospi aluatul de paine.
- Deasemenea femeile si-au acoperit pielea cu spuma de bere pentru a o face mai stralucitoare, in timp ce Hipocrate l-a recomandat pentru proprietatile sale diuretice.
- Drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) este folosita uzual la fabricarea berii, uneori ca aditiv alimentar si este disponibila si ca supliment alimentar.
- Unele produse din acest tip de drojdie contin drojdie vie, activa, in timp ce altele contin drojdie inactiva.
- Drojdia de bere are capacitatea de a regenera flora intestinala datorita proprietatilor sale antibacteriene.
- Restabileste echilibrul actionand ca un probiotic si lupta impotriva diareei bacteriene, gastroenteritei si constipatiei.
- Drojdia de bere este un supliment alimentar excelent pentru vegetarieni si vegani.
- Cu toate acestea, suplimentarea cu vitamina B12 este esentiala pentru vegani, deoarece nu este prezenta in drojdia de bere sau in regnul vegetal.
Care sunt beneficiile consumului acestui tip de drojdie?
- Stimuleaza flora intestinala datorita actiunii sale probiotice.
- De asemenea, imbunatateste digestia si stimuleaza tranzitul.
- Ajuta la combaterea balonarii.
- Intareste sistemul imunitar.
- Intareste parul fragil si unghiile moi sau despicate prin promovarea sintezei keratinei.
- Drojdia de bere imbunatateste starea generala a parului si stimuleaza cresterea.
- Parul uscat, tern, casant si cu varfuri despicate isi recapata vitalitate si suplete.
- Cura cu acest tip de drojdie face posibila intarirea unghiilor moi, care vor fi mai putin casante si vor creste mai repede.
- Ajuta la mentinerea pielii sanatoase, a tenului luminos si actioneaza asupra sebumului si acneei.
- Se stie faptul ca acneea este adesea cauzata de excesul de sebum; Un tratament va ajuta la reglarea activitatii glandelor sebacee, care sunt responsabile pentru efectul pielii grase.
- Deasemenea va va permite sa aveti o piele sanatoasa si mai frumoasa.
- Stimuleaza productia de lapte matern si intareste sistemul nervos al bebelusilor.
De cate tipuri poate sa fie aceasta drojdie?
Exista doua tipuri care se disting prin metoda lor de productie:
- Drojdia de bere activa, numita si revigorabila, sau drojdie vie, este deshidratata la o temperatura sub 40°C, ceea ce permite ciupercilor sa ramana intacte. Aceasta forma de drojdie aduce beneficii sistemului imunitar si bunastarea digestiva (are actiune probiotica).
- Drojdia de bere activa (numita si drojdie „vie” sau drojdie boulardii) este crescuta special in scop terapeutic, apoi se usuca lent la temperaturi care nu depasesc 40°C
- Drojdia de bere activa este mult mai scumpa, datorita procesului sau de fabricatie.
- Drojdia de bere inactiva este deshidratata la o temperatura de peste 40°C, ceea ce distruge ciupercile – si deci efectul acestora asupra sistemului digestiv.
- Aceasta drojdie, insa, isi pastreaza proprietatile nutritive.
- Drojdia de bere inactiva este recunoscuta ca un aliat excelent pentru tratarea acneei cronice, a furunculozei si a pierderii poftei de mancare.
- Este deasemenea utilizata pe scara larga in domeniul cosmeticelor.
- Cele mai multe suplimente de drojdie din acest tip sunt disponibile comercial se bazeaza pe drojdie inactiva.
- Acestea sunt de fapt reziduuri din industria berii (fabricarea berii) care sunt recuperate pentru a face un derivat.
- Aceasta substanta contine vitaminele, mineralele, aminoacizii si polizaharidele drojdiei active, dar nu are activitatea sa probiotica.
- Drojdia de bere inactiva este un supliment ieftin.
-
Evaluat la 5.00 din 5
Drojdie de bere inactivă 175g Primeal
(4 recenzii)33,00 lei5 în stoc
Adaugă în coș
Ce valori nutritionale are drojdia de bere?
Compozitia drojdiei de bere este urmatoarea:
- Drojdia de bere contine 35 pana la 40% proteine, care sunt la randul lor bogate in aminoacizi esentiali.
- De asemenea, este bogata in minerale si oligoelemente: magneziu, calciu, fier, cupru, fosfor si este recunoscuta ca o sursa excelenta de vitamine B (B1, B3, B6 si B9).
Valori nutritionale la 100 g:
- Valoare energetica: 1370kJ/372kcal
- Grasimi: 4,9 g din care acizi grasi saturati: 1,0g
- Carbohidrati: 13,3 g inclusiv zaharuri: 1,3g
- Fibre: 25,3 g
- Proteine: 44,7 g
- Sare: 0,22 g
- vitamina B1 (mg) 10,4 mg (945%AQR*)
- vitamina B2 (mg) 3,8 mg (271%AQR*)
- vitamina B3 (mg) 28,9 mg (181%AQR*)
- vitamina B5 (mg) 7,7 mg (128%AQR*)
- vitamina B6 (mg) 1,1 mg (79%AQR*)
- vitamina B9 (μg) 1500 μg (750%AQR*)
- fier (mg) 6,0 mg (43%AQR*)
- Zinc (mg) 9,9 mg (99%AQR*)
- *AQR: Aporturi zilnice de referinta
Cum putem alege drojdia de bere potrivita pentru nevoile noastre?
Consumul de Drojdiea de bere este indicata in tratamentul multor tulburari si simptome:
- tulburari digestive;
- balonare;
- diaree cronica sau diaree in urma terapiei cu antibiotice;
- gastroenterita virala;
- colita (inflamatie a colonului);
- flatulenta;
- exces de sebum sau acnee;
- De asemenea, poate preveni afectiunile sistemului respirator (prevenirea rinofaringitei si a infectiilor ORL), combate oboseala, intareste sistemul imunitar sau previne deficitul de vitamina B.
- Intareste unghiile si parul, creste tonusul fizic si scade colesterolul.
- Prin activitatea sa antioxidanta lupta impotriva imbatranirii si previne malformatiile tubului neuronal la fat.
Cum se poate administra drojdia de bere?
- Drojdia de bere poate fi folosita intern (sub forma de pulbere, tablete, capsule etc.) sau extern (sub forma unei masti care contine drojdie, de exemplu).
- Sub forma de pulbere, se consuma intr-un pahar cu apa sau suc de fructe servit la temperatura camerei.
- Sub forma de tablete sau capsule, se consuma cu un pahar cu apa in timpul meselor, in general in doza de 2 comprimate de 500 mg pe zi.
- Sub forma de fulgi (drojdie deshidratata), cea care va este oferita de vianaturalia, Drojdia de bere se consuma ca supliment alimentar sau condiment.
- Presarati-o pe salate, mancaruri calde si iaurturi (2 pana la 3 lingurite pe zi).
- Deasemenea se poate folosi la gratinare in cazul branzeturilor, in supe sau chiar la placinte.
- Pentru a evita destabilizarea echilibrului florei tale intestinale, luati drojdia de bere cu cateva minute inainte de masa (evitati balonarea), fie dimineata, fie seara.
- Unul sau doua cure anuale de trei luni sunt suficiente.
- Este mai bine sa evitati consumul de bauturi sau alimente prea fierbinti imediat dupa administrare, deoarece drojdia este sensibila la caldura si la schimbarile de temperatura.
Contraindicatii si posibile reactii adverse
La fel ca toate probioticele, aceasta drojdie nu este recomandata pentru:
- persoanelor imunodeprimate, persoanelor aflate sub tratament imunosupresor, si persoanele care urmeaza chimioterapie.
- De asemenea, nu este recomandata persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil.
- Deoarece este cultivat pe cereale, poate retine unele urme de gluten, nefiind recomandata pentru consum celiacilor.
- La unele persoane, drojdia de bere poate provoca fermentatie asociata cu o senzatie de disconfort, balonare sau chiar gaze.
Atentie la interactiunile medicamentoase
- Drojdia de bere poate interactiona cu anumite tratamente pentru diabet si depresie.
- Nu ezitati sa cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a incepe un tratament cu drojdie.
- Consumul de drojdie inactiva (de bere) ar putea agrava bolile inflamatorii intestinale (colita ulceroasa, boala Crohn)
Alte efecte secundare
- Drojdia de bere este bogata in amine biogene, substante care pot ajuta la declansarea migrenei.
- La persoanele hipersensibile la aceste substante, reactia alergica se manifesta si prin mancarime, roseata si umflarea tesuturilor.
Cum se depoziteaza in mod corect?
Drojdia de bere deshidratata poate fi depozitata destul de usor intr-un recipient inchis, racoros si ferit de umiditate.
Ce fel de produse iti recomandam noi?
- Fulgii de drojdie de bere de la Priméal pe care ii oferim la Vianaturalia sunt un produs 100% natural care are o concentratie unica de proteine (aproape 50 g de proteine la 100 g de drojdie), vitamine si minerale, bogat in fier ceea ce il face un ingredient nutritional foarte interesant.
- Acesti fulgi de drojdie au o aroma tipica de orz si hamei.
- Se filtreaza la sfarsitul fermentatiei, se usuca si se modeleaza in fulgi pentru a presara preparatele sau salatele tale zilnice.
- Este un aliment perfect pentru vegetarieni si vegani, este o alternativa serioasa la proteinele animale si este o sursa de bunastare si de reducere a oboselii datorita vitaminelor B2, B5, B6 si B9 care o compun.
- De asemenea, este prezentat ca un activ de frumusete datorita oligoelementelor (B2, B3 si zinc) care contribuie la mentinerea pielii, parului si unghiilor normale.
1 Comments
Un articol interesant și substanțial și există cu siguranță o lipsă de astfel de articole în aceste zile. Știu despre ce vorbesc pentru că stau puțin pe internet și citesc aici și acolo. Articolul tău mă convinge și cu siguranță voi reveni aici din nou 🙂