Descriere
CARACTERISTICI LUPIN:
- produs bio, sursa de fibre, continut mare de proteine
- Gramaj: 500g
DESCRIERE PRODUS:
- Din samanta de Lupin se produce o faina galbena, folosita de aproape douazeci de ani in produse de patiserie si biscuiti, pentru preparate fara gluten, paini proteice, anumite sosuri etc.
- Este cea mai bogata leguminoasa in proteine: contine 40%! Continut bun de lizina si arginina.
- Continut mare de fibre: 30%.
- Fara amidon
- Lupinul este deosebit de potrivit pentru diete vegetariene si sportivi
- Continut proteine: 40%
- Atentie: acest produs nu este garantat fara gluten.
INGREDIENTE:
- LUPIN alb dulce* (Lupinus albus)
- *ingrediente provenite din Agricultura Ecologica
- Alergeni: 0022 contine LUPIN. Poate contine urme de GLUTEN
- Conditii de pastrare si consum: a se pastra intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina.
- Tara de origine: Agricultura UE. Produs in Franta
- Certificare: FR-BIO-01
BENEFICII:
INDICE GLICEMIC SCAZUT
- Datorita IG foarte scazut de doar 15, lupinul este utilizat pe scara larga in produse de patiserie si alte preparate culinare cu un indice glicemic scazut. Contributiile sale nutritionale nu diminueaza faptul ca se dovedeste a fi un aliat major in dietele cu IG scazut.
- De asemenea, este folosit in dieta ketogena, cea mai stricta versiune a dietei cu IG scazut.
BOGATA IN FIBRE
Cu continutul sau foarte mare de fibre (18%), lupinul depaseste chiar alimente binecunoscute precum taratele de ovaz si faina integrala. Continutul sau de fibre are mai multe beneficii pentru sanatate:
STABILIZEAZA ZAHARUL DIN SANGE
Faina de lupin contine multe fibre (intre 25 si 30 g la 100 g), in special fibre solubile. Fibrele solubile au puterea de a forma o textura asemanatoare unui gel in stomac, care ajuta la reducerea absorbtiei glucozei si extinde absorbtia pe o perioada mai lunga de timp. Aceasta are ca efect reducerea nivelului de insulina dar si evitarea varfurilor semnificative. Potrivit mai multor studii stiintifice, faina de lupin este, asadar, un aliat important in alimentatia persoanelor predispuse la diabet de tip 2.
IMBUNATATESTE TRANZITUL INTESTINAL
Mai multe studii stiintifice ne spun ca fibrele din faina de lupin au si puterea de a imbunatati tranzitul intestinal si de a contribui la confortul digestiv. Aceasta faina reprezinta asadar un atu interesant pentru stimularea intestinelor lenese. Dincolo de imbunatatirea tranzitului, faina de lupin imbogateste si microbiota intestinala.
EFECT DE SUPRIMARE A POFTEI DE MANCARE
In cele din urma, o alta putere a fibrelor se refera la efectul lor natural de suprimare a poftei de mancare. Intr-adevar, fibrele iti permit sa simti mai rapid senzatia de satietate, limitand astfel dorinta de gustare in timpul zilei. De asemenea, s-a dovedit in studii stiintifice ca aceasta faina contine triptofan, un aminoacid care va permite sa simtiti senzatia de satietate.
BOGATA IN PROTEINE VEGETALE
- Cu un continut de proteine de aproape 40%, samanta de lupin este, fara indoiala, leguminoasa care contine cel mai mult! Faina de lupin este, asadar, o alternativa buna pentru persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana.
- In plus, proteinele sale s-au dovedit a fi usor de digerat, ceea ce contribuie si la imbunatatirea tranzitului intestinal.
COCKTAIL DE VITAMINE SI MINERALE
- Faina de lupin este deosebit de bogata in vitamina B, C si E. De asemenea, contine mult magneziu, suficient pentru a te stimula in caz de oboseala sau stres.
- Faina de lupin este, de asemenea, bogata in fier, calciu, cupru si zinc. Prezenta acizilor grasi omega-3 si omega-6 contribuie, de asemenea, la eliminarea colesterolului rau si la furnizarea de grasimi bune, stimuland productia de colesterol bun.
PUTERE DE EMULSIONARE MARE
Aceasta faina are o putere de emulsionare care va permite sa inlocuiti ouale sau untul in preparate.
NU CONTINE AMIDON SI ESTE FARA GLUTEN IN MOD NATURAL
- Faina de lupin, o leguminoasa, nu contine gluten. Prin urmare, este perfect potrivit pentru preparatele pentru dieta persoanelor intolerante sau alergice la gluten.
- De asemenea, nu contine amidon.
PREPARARE / UTILIZARE:
- Faina de lupin va permite sa reduceti cantitatea de ou din retetele de briosa si prajituri.
- Faina de lupin are o capacitate de emulsionare foarte buna si inlocuieste partial sau complet ouale pentru terine, briose, sau sosuri precum maioneza de legume.
- Confera preparatelor o culoare galbena frumoasa, foarte apetisanta.
- Aduce putin gust de nuca care este apreciabil in produse de patiserie.
INTREBARI FRECVENTE
CE PROPORTII DE FAINA DE LUPIN SE UTILIZEAZA?
- In general, faina de lupin nu este folosita singura, ci pentru a completa alte fainuri neutre. Desi se emulsioneaza usor, de la sine nu face posibila realizarea de aluaturi elastice ideale pentru paine, de exemplu. Acest lucru se datoreaza in special absentei glutenului in faina de lupin.
- Pe de alta parte, este deosebit de ideal pentru prajituri sau crumbles. In functie de calitatea lupinului, gustul acestuia va fi mai mult sau mai putin pronuntat. Aceasta faina folosita la 100% poate avea un gust usor amar. Prin urmare, este indicat sa-l combinati cu alte fainuri cu gust mai neutru.
- Pentru a-l folosi, alegeti ⅓ faina de lupin si ⅔ faina neutra. Acest amestec va va face preparatele mai bogate in proteine si fibre.
- Pentru a-l folosi ca inlocuitor pentru un ou, amestecati 10 g de faina si 40 ml de apa.
CE ANUME POATE INLOCUI FAINA DE LUPIN
- Datorita puterii sale de emulsionare, faina de lupin poate inlocui ouale sau untul in preparatele tale. Prin urmare, va permite sa faceti retete mai putin grase, mai hranitoare si fara gluten.
- Cu gustul sau usor de nuca, aceasta faina se potriveste perfect cu aromele dulci si sarate. In functie de doza, poate da o culoare galbena preparatului dumneavoastra.
DESPRE LUPIN
- Este o leguminoasa, precum mazarea, soia, fasolea. Cultivat timp de 4.000 de ani, a fost consumat de mayasi si egipteni. In mod traditional, se prepara in saramura. O reteta gasita in sudul Frantei si Italiei, in Portugalia cu „trimoço”, in Algeria cu „tramoussos”.
- Lupinul este, de asemenea, folosit ca gris pentru a face clatite in bazinul mediteranean si America de Sud.
- Retineti ca lupinul are caracteristici agronomice bune: creste usor pe soluri sarace si se descurca usor fara insecticide si fungicide.
- La fel ca multe leguminoase, fixeaza azotul in aer si imbogateste solul, jucand astfel rolul de gunoi verzi.
- In cele din urma, nu a fost niciodata manipulat cu OMG-uri, acesta fiind un avantaj in favoarea cultivarii ecologice. Samanta din care faina pe care o oferim este o varietate de lupin alb (lupus albus), cultivata in vestul Frantei.
PRIMÉAL – inca din 1989 una dintre cele mai numeroase si variate game de alimente bio si produse bio alimentare.
Marius –
O faina foarte buna. Are si proteine si fibre. Foarte greu de gasit
Maria –
Foarte multumita, am folosit in loc de ou intr-un sos vegetal. Ma bucur ca am gasit produsul. Si are o culoare foarte foarte apetisanta.
Omer –
O faina proteica, frumos colorata. Am facut turte cu apa, sare, piper si ulei de masline. Apoi se pot manca cu orice.