Descriere
CARACTERISTICI FAINA DE NAUT:
- produs bio, preparare rapida
- Gramaj: 500g
DESCRIERE PRODUS:
- Faina din boabe de naut integrale, macinate foarte fin, pastrand o aroma dulce caracteristica.
- Faina de naut are multe calitati nutritive fiind deosebit de bogata in minerale (in special magneziu si potasiu) si proteine, ofera de doua ori mai multe proteine decat faina de grau sau de orez (aproximativ 20 g de proteine la 100 g de faina)
- Faina de naut este un aliment de inclus intr-o alimentatie diversificata, o sursa de proteine si fier, fiind esentiala pentru dietele vegetariene si vegane.
- Faina are o culoare galbena si un gust usor de nuca
- Faina de naut are deasemenea avantajul de a fi o sursa excelenta de fibre si amidon rezistent; doua caracteristici care il fac un produs foarte digerabil. Faina de naut are, de asemenea, un continut scazut de grasimi. Aceste proprietati ii asigura o valoare adaugata ridicata la nivel nutritional.
INGREDIENTE:
- naut*
- * ingredient provenit din Agricultura Ecologica
- Origine: Franta
- Fabricat in Franta
- Certificat Eco: FR-BIO-01
- Alergeni: poate contine urme de gluten
- Conditii de pastrare si consum: a se pastra intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina
BENEFICII:
NU CONTINE GLUTEN
Faina de naut este una dintre acele fainuri care nu contine gluten, alaturi de faina de castane, faina de hrisca, faina de orez, faina de porumb, faina de mei, etc. Prin urmare, este deosebit de potrivita pentru alimentatia persoanelor alergice sau intolerante la gluten, persoanelor care sufera de boala celiaca si deasemena pentru cei care aleg o dieta fara gluten.
APORT MARE DE FIBRE
- Faina de naut este bogata in fibre si acest lucru aduce multe beneficii pentru sanatate:
- Este satioasa, evita senzatiile de pofta adesea responsabile de gustari si de cresterea in greutate.
- Menine microbiotica intestinala, este implicata in patologii precum diabetul de tip 2, sau chiar obezitate, fiind necesara in prevenirea cancerului colorectal. Regleaza tranzitul intestinal.
ALIMENT CALORIC
Cu 359 kcal la 100 g, faina de naut este un aliment destul de bogat in calorii, care constituie o sursa de carbohidrati, proteine si fibre. Este deasemenea unul dintre cele mai bogate alimente in vitamina B9.
SURSA DE PROTEINE VEGETALE
Faina de naut are un continut ridicat de proteine, chiar mai mare decat carnea. Proteinele sunt esentiale pentru dezvoltarea si mentinerea masei musculare. De asemenea, sunt implicate in sinteza hormonilor proteici, anticorpilor si enzimelor.
INDICE GLICEMIC SCAZUT
- Un alt beneficiu pentru sanatate al fainii de naut este indicele glicemic scazut (25), ceea ce il face un aliment bun pentru slabire, fiind un aliment satios, durabil si care nu creste nivelul de zahar din sange.
- Indicele glicemic clasifica alimentele in functie de cat de repede este absorbita glucoza si face ca nivelul zaharului din sange sa varieze. Un indice glicemic scazut nu provoaca fluctuatii mari ale nivelului de zahar din sange si, prin urmare, este benefic pentru persoanele cu diabet.
SUSTINE PREVENIREA ANEMIEI
- Faina de naut are un continut remarcabil de fier, care este de doua ori mai mare decat carnea rosie. Desi fierul de origine vegetala este mai putin bine absorbit de organism decat fierul de origine animala, recomandarea este sa combinati alimente bogate in vitamina C in preparatul sau masa dumneavoastra pentru a creste absorbtia acestuia.
- Fierul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, el permite sinteza globulelor rosii care au ca functie aceea de a transporta gazele din sange si de a distribui oxigenul catre celulele noastre.
UTILIZARE RECOMANDATA:
- In Franta in zona de sud faina de naut este folosita pentru prepararea de socca si panisse.
- Reteta: Varsati in ploaie 1 volum de faina peste 3-4 volulme de apa rece, amestecati si fierbeti 20 minute amestecand din cand in cand, apoi sarati. Turnati amestecul fierbinte intr-o forma. Dupa ce se raceste se taie in felii pentru a fi rumenit intr-o tigaie.
- In general faina de naut nu se consuma simpla fiind folosita in compozitia unor preparate foarte diverse. Astfel se pot face prajituri, prajituri dulci si sarate, placinta, choux, pizza sau aluaturi de gogosi si chiar paste proaspete.
- Faina de naut este extrem de versatila fiind folosita si la ingrosarea sosurilor, clatite dulci, briose fara gluten.
IATĂ ȘI CÂTEVA REȚETE PE BAZĂ DE FĂINĂ DE NĂUT:
Clătite indiene – cu făină de năut
Socca – turte de năut cu piper
INTREBARI FRECVENTE
CUM SE COMBINA FAINA DE NAUT CU ALTE FAINURI?
- Amestecati faina de naut cu o faina mai usoara, mai ales cand faceti paine, cum ar fi faina de orez sau faina de castane.
- Conversia cantitatilor: In general, puteti inlocui aproximativ 1/4 pana la 1/3 din faina de grau cu faina de naut. De exemplu, daca o reteta necesita 1 cana de faina de grau, puteti folosi aproximativ 1/4 pana la 1/3 cana de faina de naut in plus fata de celelalte ingrediente.
PRIMÉAL – una dintre cele mai numeroase si variate game de alimente bio si produse bio alimentare.
Luisiana –
Fac destul de des turtite de naut. Am gasit retete similare in Italia si in sudul Frantei. Sunt delicioase.
Mihai –
Imi place ca este bogata in proteine. Inlocuiesc o parte din faina normala cand fac paine.