Afișez toate cele 2 rezultate
-
Amidon (faina) de Cartofi Bio – Fara Gluten 500g Ma Vie Sans Gluten
(3 recenzii)36,20 leiStoc epuizat
Citește mai mult
Cuprins
1. Ce este glutenul si ce legatura are cu sanatatea noastra?
2. Pentru cine sunt recomandate produsele fara gluten?
3. De ce sa consumam faina fara continut de gluten?
4. Cum se deosebeste acest tip de faina fata de cea clasica ?
5. Pentru cate tipuri de faina fara continut de gluten putem opta?
6. In ce moduri putem sa folosim faina fara continut de gluten?
7. Ce fel de produse poti sa gasesti in site?
8.Recomandarile noastre privind consumul de faina fara continut de gluten
Ce este glutenul si ce legatura are cu sanatatea noastra?
Glutenul este o proteină, o proteină specifică pentru cerealele obișnuite: grâu, spelt, secară, orz, ovăz.
Aceasta proteină este respensobilă pentru boala celiacă.
Boala celiacă este o boală autoimună cronica care se manifesta prin afectarea și distrugerea mucoasei intestinului subtire.
Atunci cand mancam alimente care contin gluten, organismul nostru vede proteina gluten ca pe o amenintare si incearca sa o distruga.
Insa odata cu distrugerea acestia distruge si mucoasa intestinala. Acesta este mecanismul clasic al unei boli autoimune. Practic propriul organism ne face rau.
Boala se manifesta sub diverse forme: anemie, diaree, balonare, slăbire, astenie.
Pe lângă aceste manifestări, organismul nu poate absorbi nutrienți esențiali din alimente cum ar fi:
– lipide
– fier
– calciu
– acid folic si alte vitamine.
La copii această malabsorbție cauzează probleme de creștere și dezvoltare.
Nu se cunosc exact cauzele bolii celiace dar principalul factor de risc este cel genetic.
Exista un risc mare dacă o ruda de gradul 1 are aceasta boala
Nu se cunoaște un tratament sau o altă soluție pentru vindecarea acestei boli. Astfel trebuie ca pacienții să trăiascu toata viața cu intoleranța la gluten ținând sub control boala prin renunțarea totală la alimentele care conțin gluten.
Deci o dietă strictă fără gluten este singura soluție
Pentru cine sunt recomandate produsele fara gluten?
Dat fiind descrierea bolii în mod categoric cei care suferă de intoleranță la gluten sau de boală celiacă trebuie în mod obligatoriu numai produse fără gluten.
Adică trebuie să elimine total din alimentație produse care conțin grâu in toate variațiunile sale inclusiv spelt și alte triticale, secara, orz, ovăz.
Ovăzul are totuși un regim special deoarece s-a demonstrat că forma de gluten din ovăz este tolerat de pacienții cu celiachie.
Deci trebuie eliminate nu doar boabele ci și făina, grișul și toate alementele de brutărie și patiserie care conțin făină cu gluten.
Pentru toți aceștia s-au creat produse fără gluten din făină fără continut de gluten.
Insă nu e suficient să scrie pe ambalaj că produsul este fără gluten deoarece chiar daca ingredientele sunt fără gluten în mod natural acestea pot fi contaminate.
De aceea există certificări speciale care garantează că produsele finale au mai putin de 20ppm (20 parti pe million) de gluten. Aceste certificări au în mod uzual o siglă cu un spic tăiat
Însă o dietă parțial fără gluten poate fi benefică pentru oricine, chiar dacă nu suferă de boala celiacă
De ce sa consumam faina fara continut de gluten?
Acest tip de faina este practic baza pentru majoritatea produselor fără gluten.
Deci este un ingredient cheie în dieta persoanelor cu intolerață la gluten sau cu boala celiacă.
În afara produselor fără gluten care pot fi destul de scumpe, puteți găti voi înșivă acasă preparate delicioase folosind faina fara continut de gluten
Puteți face paine fără gluten precum și alte preparate de brutărie precum ciabatta, foccacia sau chiar pizza fără gluten.
Deasemenea puteți face produse de patiserie și alte copturi delicioase folosind aceasta faina.
Faina aceasta poate fi folosita si la sosuri sau preparate pane.
Cum se deosebeste acest tip de faina fata de cea clasica ?
Tipul acesta de faina provine din cereale fara gluten: orez, hrisca, mei, porumb, quinoa, sorg, amarant, teff.
Tot in aceasta categorie intra si amidonul de cartofi, tapioca, porumb
Deasemenea mai exista faina fara continut de gluten din leguminoase.
Cea au in comun toate acestea?
Nici una din aceste ingrediente nu contine gluten, deci nu contin acea proteina care stimuleaza organismul sa-și facă rău.
Dar lipsa glutenului din aceste fainuri vine și cu cateva dezavantaje.
Glutenul este elementul care ofera volum si elasticitate produselor de bonificatie, glutenul este lipiciul (glu chiar inseamna lipici in limba latina) care leaga aluatul.
Deci aceste tipuri de faina nu au acest lipici.
E mai greu sa faci o paine fara gluten pufoasa si aerata.
Dar exista solutii!
Pentru cate tipuri de faina fara continut de gluten putem opta?
Multe persoane sunt înfricoșate când află pentru prima dată diagnosticul.
Însă cu puțină informare vor descoperi că există foarte multe tipuri de faina fara continut de gluten care pot inlocui faina clasica.
Cele mai cunoscute si folosite tipuri de faina fara continut de gluten sunt cele din cereale fara gluten: orez, mei, hrisca, porumb, sorg.
Asemanatoare sunt si fainurile fara gluten din pseudocereale: quinoa, amarant, teff.
Toate acestea au texturi de faina clasica si se folosesc in panificatie si patiserie.
Mai exista si faina fara continut de gluten din leguminoase.
Puteti gasi si folosi cu succes faina de naut, mazare, linte, soia.
Aceste fainuri sunt mai bogate in proteine si mai dense ca structura
Deasemenea des utilizata la dulciuri este faina de migdale si faina de cocos.
Dar mai exista si alte fainuri fara gluten din fructe oleaginoase: alune, nuci, alune tigrate, castane.
Tot la acest capitol chiar daca nu e o faina clasica, putem mentiona si amidonul fara gluten.
Acesta poate fi din cartofi, tapioca sau porumb. Se foloseste des pentru ingrosarea unor sosuri, pentru budinci si pentru prajituri foarte fine.
In ce moduri putem sa folosim faina fara continut de gluten?
La acest capitol trebuie sa aveti putina atenție și imaginație.
Cert este ca pentru un preparat reușit trebuie întotdeauna să folosiți un amestec de fainuri fara gluten.
Nu este deajuns un singur tip de faina care sa nu aiba continut de gluten.
Pentru mai multe informații găsiți mai jos un articol documentat despre cum trebuie combinate diverse tipuri de faină fara contintu de gluten
https://www.vianaturalia.ro/faina-fara-gluten/
Însă vă putem spune ca raportat la o rețetă obișnuita cantitatea de făină de grâu trebuie înlocuită cu o cantitate egală de faina fara continut de gluten.
De exemplu, 150g de făina de grâu dintr-o reșetă se poate înlocui cu 90g de faină de orez, 30g de faină de hrișcă si 30g de faină de castane.
Ce fel de produse poti sa gasesti in site?
Pe site-ul nostru poți găsi aproape toate tipurile de faina de inalta calitate fara continut gluten mentionate mai sus.
Poti găsi făinuri din cereale și pseudocereale, faina de naut, faina de migdale etc.
Majoritatea acestor tipuri de faina sunt certificate fara gluten, au sigla cu spicul taiat, deci au mai putin de 20ppm (20 parti pe million) de gluten.
Asta inseamna ca exista garantia consumului in siguranta de catre persoanele cu celiachie si intoleranta la gluten
Recomandarile noastre privind consumul de faina fara continut de gluten
Ceea ce nu v-am spus pana acum este ca pe site-ul nostru puteti gasi si mixuri de faina fara continut de gluten gata pregatite pentru diverse preparate: paine, pizza, chec, briose, clatite si alte preparate pentru patiserie.
Deci daca sunteti incepatori va recomandam sa incepeti cu astfel de mixuri si sa urmati reteta scrisa pe ambalaj.
Mixurile conțin de obicei și alte ingrediente specifice rețetei: zahăr sau îndulcitori, afânători, praf de copt, etc. De cele mai multe ori doar trebuie sa adăugați un lichid și să frământați.
După ce ați căpătat experiență puteți ăncerca și alte combinații proprii care vă pot satisface gusturile și preferințele.
CELE 3 REGULI DE BAZA PENTRU UTILIZAREA TIPURILOR DE FAINA FARA GLUTEN
REGULA 1: UITATI IDEA DE A GATI FĂRĂ GLUTEN ACASĂ CU O SINGURA FĂINĂ …
Nici o faina gluten nu poate înlocui ea singură complet făina de grâu. Toate făinurile fără gluten au avantaje si dezavantaje:
- unele au un gust neutru și o textură ușoară, dar devin sfărâmicioase în aluat
- alte făinuri au dificultați în ce privește creșterea aluatului
- altele au o aromă puternică, interesantă în doze mici, dar pot domina ușăr și nu trebuie exagerat cu ele
Prin urmare, este adesea necesar să combinați 2 pana la 3 tipuri de faina fara gluten pentru a înlocui cantitatea totala de făina de grâu într-o rețetă. Astfel veți obține un produs echilibrat și gustos.
REGULA 2: LA GREUTATE EGALĂ …
Puteți presupune ca x grame de făină de grâu vor fi înlocuite cu x grame de faina fara gluten, indiferent de tipul (tipurile) de faina fara gluten alese. De exemplu, 150g de făina de grâu din rețeta ta preferată de prajitură ar putea fi înlocuite cu 90g de faină de orez, 30g de faină de hrișcă si 30g de faină de castane.
REGULA 3: NU UTILIZAȚI DOAR FĂINURI …
Pentru a face preparate ușoare, este de asemenea bine să folositi amidon fara gluten. Pulberile de amidon pure, albe si foarte ușoare, conferă o textura supla, ușoara și moale, făcând posibilă contracararea dezavantajelor anumitor făinuri fără gluten dense sau sfărâmicioase.
Sfat: Luați în considerare și pudra de migdale ca înlocuitor pentru o parte din faina fara gluten în anumite preparate.
Iată câteva tipuri de faina și amidon fara gluten:
1. Făina de orez
Tipul produsului: poate fi albă, integrală sau semi-integrală
Caracteristici:
- făină de baza prin excelenta
- aromă neutră
- textură cu tendința de a se sfărâma dacă este utilizată în cantitați mari, aspect valabil în special pentru făina albă de orez.
- accesibilă ca preț
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu orice faina fara gluten, în special cu cele cu gust puternic
Dozare: pâna la 70% din cantitatea de făină din rețetă
2. Făina de hrișcă
Caracteristici:
- culoare și gust rustic
- crește greu
- tendința de a deveni compactă în aluat
- accesibilă ca preț
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: pâna la 40% din cantitatea de făină din rețetă
3. Făina de mei
Caracteristici:
- faină echilibrată, bună ca făină de bază
- aromă ușor pronunțată, cu bază amară
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: pâna la 50 – 70% din cantitatea de făină din rețetă
4. Făina de castane
Caracteristici:
- aromă originală și placută, dar pronunțată
- conferă o textură densă
- destul de scumpă
Utilizări: de preferință pentru preparate dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: maxim 30% din cantitatea de făină din rețetă
5. Făina de porumb
Caracteristici:
- culoare gourmet, galben auriu
- făină echilibrată, bună ca făină de bază
- ieftina
- e posibil să nu fie favorabilă pentru oricine, depinde ce alte intoleranțe mai are
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten
Dozare: pâna la 60% din cantitatea de făină din rețetă
6. Făina de năut
Caracteristici:
- aroma originală, aproape dulce
- culoare apetisantă, ușor galbenă
- crește greu
- textura densă
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: maxim 30% din cantitatea de făină din rețetă
7. Făină de teff
Caracteristici:
- aroma destul de neutră
- ofera elasticitate
- bună pentru pâine
- nu întotdeauna ușor de găsit
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten
Dozare: pâna la 60% din cantitatea de făină din rețetă
8. Făină de lupin
Caracteristici:
- aroma neutră
- interesantă în amestecuri pentru a îmbunătăți textura preparatelor
- culoare aurie
- nu întotdeauna ușor de găsit
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten
Dozare: pâna la 40% din cantitatea de făină din rețetă
9. Făină de sorg
Caracteristici:
- aromă interesantă, ușor dulce
- culoare relativ maronie
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten
Dozare: pâna la 40% din cantitatea de făină din rețetă
10. Făină de alune tigrate
Caracteristici:
- aromă ușoară ușor dulce, gust delicat de nucă
- culoare maro deschis
- textura ușor granulată
- conferă moliciune și onctuozitate
Utilizări: de preferință pentru preparate dulci
Combinații: cu toate tipurile de faina fara gluten
Dozare: pâna la 30% din cantitatea de făină din rețetă
11. Amidon de porumb
Caracteristici:
- gust neutru
- lejeritate
- pentru aerarea preparatelor
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic
Dozare: de la 20 la 30% din cantitatea de făină din rețetă
12. Amidon de cartofi
Caracteristici:
- gust neutru
- lejeritate
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic
Dozare: de la 20 la 30% din cantitatea de făină din rețetă
13. Amidon de tapioca
Caracteristici:
- gust neutru
- lejeritate
- elasticitate
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic
Dozare: de la 20 la 30% din cantitatea de făină din rețetă
Acestea sunt cele mai comune tipuri de faina fara gluten. Încă nu v-am povestit despre orez glutinos, nucă de cocos, semințe de struguri sau făina de amarant dar concluzia este că aveți întotdeauna 5 – 6 produse la dispoziție care se pot combina pentru un preparat reușit.
E relativ greu sa va aprovizionati cu toate cele de mai sus însă, vă recomand totuși să aveți 5 până la 6 produse diferite pentru a putea testa diferite combinații, de exemplu 2 tipuri de amidon și 4 tipuri diferite de făină cu diverse proprietăți (textură, gust, culoare)
Pentru o selecție ampla de faina fara gluten puteti intra in magazinul nostru online.
sursa: https://www.maviesansgluten.bio/lart-dutiliser-les-farines-et-les-fecules-sans-gluten/
Va invitam sa consultati produsele fara gluten din magazinul nostru online !