Granita este un desert tipic sicilian care constă într-un lichid semi-congelat pe bază de apă, zahăr și fructe și/sau suc de fructe. Acest desert se deosebește de frațuzescul sorbet printr-o consistență diferita, granulată, de unde și denumirea granita.
Cea mai cunoscută rețetă de granita este cea de lamaie, dar pot exista multe alte arome care mai de care mai exotice și delicioase.
Lamâie, pepene galben, pepene verde, migdale, mentă, cafea sunt deja rețete tradiționale, însă puteți opta și pentru mango, fructul pasiunii sau ce vă mai trece prin cap sau.. ce mai aveți prin casă.
Însă indiferent de aromă este clar că este alinarea noastră pe timp de vară.
Iata cateva retete care va pot inspira
Toate cantitatile sunt pentru 6 portii.
Noi am prezentat reteta traditionala, manuala prin care razuiti cu furculita pentru a obtine fulgii de gheata.
Pentru cei cu lipsa de rabdare avem urmatoarea varianta: puneti lichidul pentru granita in tavita pentru cuburi de la congelator si cand aveti cuburile congelate le puteti pune intr-un robot cu lama in S. Nu trebuie zdrobite foarte tare dar nici foarte putin. Se serveste imediat.
1. Granita cu lamaie
Ingrediente
– 1 litru de apa
– 200g zahar
– 4 lamai, daca se poate bio sau macar netratate. Vom folosi si coaja
Preparare
– razuiti coaja de lamaie si apoi stoarceti bine sucul
– intr-o cratita mare puneti coaja si sucul de lamaie, apa, zaharul
– aduceti la fierbere si fierbeti aproximativ 5 minute
– raciti si apoi puneti intr-un recipient care nu e adanc si are suprafata mare (o tava, o forma, o caserola)
– acoperiti si puneti la congelator
– la fiecare 30 minute razuiti cu o furculita pentru a forma fulgi si pentru a evita ca preparatul sa se transforme intr-un bloc de gheata.
2. Granita cu cafea
Ingrediente
– 6 cani mari de cafea expreso
– 12 lingurite de zahar de cocos
Preparare
– preparati cafeaua, adaugati zaharul si apoi raciti
– apoi puneti intr-un recipient care nu e adanc si are suprafata mare (o tava, o forma, o caserola)
– acoperiti si puneti la congelator
– la fiecare 30 minute razuiti cu o furculita pentru a forma fulgi si pentru a evita ca preparatul sa se transforme intr-un bloc de gheata.
3. Granita cu pepene galben
Ingrediente
– 4 pepeni galbeni mici bine copti
– 2 linguri de zahar (daca pepenele este dulce, puteti renunta la zahar)
– sucul de la o lamaie
Preparare
– se curata pepenii si miezul se pune intr-un blender
– se adauga sucul de lamaie si zaharul, daca este necesar
– apoi puneti intr-un recipient care nu e adanc si are suprafata mare (o tava, o forma, o caserola)
– acoperiti si puneti la congelator
– la fiecare 30 minute razuiti cu o furculita pentru a forma fulgi si pentru a evita ca preparatul sa se transforme intr-un bloc de gheata.
4. Granita cu migdale
Ingrediente
– 500g lapte de migdale
– 330ml apa minerala
– 80g zahar din cocos
– 130g migdale intregi
Preparare
– puneti toate ingredientele intr-un blender si amestecati timp de 4 minute
– apoi puneti intr-un recipient care nu e adanc si are suprafata mare (o tava, o forma, o caserola)
– acoperiti si puneti la congelator
– la fiecare 30 minute razuiti cu o furculita pentru a forma fulgi si pentru a evita ca preparatul sa se transforme intr-un bloc de gheata.
Varianta mea personala e un mix si anume: granita de lamaie cu menta si ghimbir.
Am preparat granita de lamaie conform instructiunilor de mai sus. Cand sucul era rece l-am pus in blender cu un buchet de menta si 4 cm de ghimbir. Am mixat bine si apoi am pus la congelator.
Nu încurajăm consumul de zahar de aceea daca se pote va sfatuim sa inlocuiti zaharul cu indulcitori mai sanatosi. Puteti folosi sirop de agave, miere, xilitol sau eritritol. Zaharul de cocos este o optiune, deoarece are un indice glicemic mic.
Pe de alta parte atunci cand folositi fructe dulci nici nu e nevoie sa indulciti prea mult granita. Trebuie sa ramana un desert/bautura/cocktail racoritor pentru vara
Granita e o idee minunata si pentru petrecerile de vara. Iar la capitolul ornare dati liber fanteziei.
Sursa: https://www.196flavors.com/fr/italie-granita/