Descriere
CARACTERISTICI HRISCA DECORTICATA:
• produs bio
• sursa de proteine
• fara gluten in mod natural
• Gramaj: 500g
DESCRIERE PRODUS:
• Hrisca apartine unui grup de alimente numite in mod obisnuit pseudocereale. Pseudocerealele sunt seminte care sunt consumate ca boabe de cereale, in aceeasi categorie se includ quinoa si amarantul.
• Hrisca decorticata sau graul negru al sarazinilor este satioasa, cu gust placut, bogata in magneziu si usor de digerat. Nu contine gluten in mod natural.
• Hrisca are scoruri scazute spre medii la indicele glicemic (IG) – o masura a cat de repede un aliment creste glicemia dupa masa – si nu ar trebui sa provoace cresteri nesanatoase ale nivelului de zahar din sange
• Hrisca contine o cantitate decenta de fibre si compusi vegetali cu proprietati antioxidante care pot ajuta la mentinerea sanatatii inimii si la reducerea zaharului din sange.
• Gatita rapid, se mananca rece in salata, ca poridge sau ca pilaf cu legume.
• Gata in 10 minute.
INGREDIENTE:
• hrisca decorticata*
• *ingrediente provenite din Agricultura Ecologica
• Alergeni: lipsa
• Conditii de pastrare si consum: a se pastra intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina
• Tara de origine: Agricultura UE.
• Certificare: FR-BIO-01
BENEFICII:
CONTINUT BUN DE VITAMINE SI MINERALE
• Hrisca este mai bogata in minerale decat multe cereale comune, cum ar fi orezul, graul si porumbul.
• Cele mai abundente minerale din hrisca comuna sunt :
• Mangan. Gasit in cantitati mari in cerealele integrale, manganul este esential pentru metabolismul sanatos, cresterea, dezvoltarea si apararea antioxidanta a organismului.
• Cupru. Adesea lipsit din dieta occidentala, cuprul este un oligoelement esential care poate aduce beneficii sanatatii inimii atunci cand este consumat in cantitati mici.
• Magneziu. Cand este prezent in cantitati suficiente in dieta dumneavoastra, acest mineral esential va poate reduce riscul de aparitie a diferitelor afectiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile de inima.
• Fier. Deficienta acestui mineral important duce la anemie, o afectiune caracterizata prin capacitatea redusa de a transporta oxigenul din sange.
• Fosfor. Acest mineral joaca un rol esential in cresterea si intretinerea tesuturilor corpului.
• In comparatie cu alte cereale, mineralele din crupele de hrisca fierte sunt deosebit de bine absorbite.Acest lucru se datoreaza faptului ca hrisca are un continut relativ scazut de acid fitic, un inhibitor comun al absorbtiei mineralelor gasit in cereale si seminte.
SUSTINE SANATATEA COLONULUI
• Hrisca contine o cantitate decenta de fibre, pe care corpul tau nu le poate digera. Acest nutrient este bun pentru sanatatea colonului.
• Fibrele sunt concentrate in coaja, care acopera crupa. Coaja este pastrata in faina de hrisca inchisa la culoare, dandu-i o aroma unica. In plus, coaja contine amidon rezistent, care este rezistent la digestie.
• Amidonul rezistent este fermentat de bacteriile intestinale din colon. Aceste bacterii benefice produc acizi grasi cu lant scurt (SCFA), cum ar fi butirat.
• Butiratul si alti SCFA servesc ca nutritie pentru celulele care captusesc colonul, imbunatatind sanatatea intestinala si scazand riscul de cancer de colon.
CRESTE SANATATEA INIMII
• analiza sistematica din 2015 a gasit o legatura intre dietele care erau mai bogate in alimente din cereale integrale si un risc mai scazut de boli de inima. Studiile pe animale au descoperit ca hrisca poate scadea tensiunea arteriala, ceea ce poate imbunatati, de asemenea, sanatatea inimii.
• Hrisca este o sursa buna de fibre. Fibrele alimentare ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol din sange, care, la randul sau, reduce riscul de boli de inima, diabet, accident vascular cerebral si obezitate.
GESTIONAREA GREUTATII
• Hrisca este o optiune buna pentru gestionarea greutatii.
• Satietatea este un concept important in prevenirea cresterii in greutate sau promovarea pierderii in greutate. Alimentele care cresc satietatea pot compensa foamea pentru perioade mai lungi si pot reduce numarul total de calorii pe care o persoana le consuma pe parcursul unei zile.
• Hrisca este bogata in proteine. Cercetarile au descoperit ca alimentele bogate in proteine sunt esentiale pentru gestionarea greutatii, deoarece conduc la o mai mare satietate cu mai putine calorii decat alte tipuri de alimente.
• Includerea consumului de hrisca intr-o dieta sanatoasa ar putea duce la o mai mare satietate si poate ajuta la gestionarea greutatii.
PREPARARE / UTILIZARE:
• spalati si apoi fierbeti acoperit timp de 10 minute 1 volum de hrisca in 2 volume de apa, apoi sarati. Excelent sub forma de pilaf cu legume sau chiar rece in salata.
• Cunoscuta in Franta sub forma de faina in clatitele bretone, se consuma si hrisca in supa sau terci in tarile est-europene si apreciat pentru gustul tipic si pronuntat.
• Daca doriti sa pregatiti un desert simplu, este suficient ca in timpul prepararii sa adaugati o lingurita de zahar si o lingura mare de stafide.
Multă lume nu știe ce să facă cu hrisca. Ca și sursă de inspirație vă prezentăm mai jos o rețetă care pune în valoare gustul și calitățile boabelor de hrisca
Pilaf de hrișcă cu ciuperci și dovleac
PRIMÉAL – inca din 1989 una dintre cele mai numeroase si variate game de alimente bio si produse bio alimentare.
Malina –
Bun raport calitate pret. Foarte digerabila, nu m-a durut burta.
Aliona –
Am mai mancat hrisca, nu e prima data. E foarte buna factuta pilaf.
Andreea –
Foarte sanatoasa. Am facut pilaf cu radacinoase.
Alexandra –
Foarte gustoasa. Gust parca de nuci, usor dulceag
Andreea –
Imi place hrisca foarte mult. Si o gatesc sub multe forme. Recomand
Irina –
Foarte gustoasă. Am facut pilaf cu legume si condimente. Dar am facut si dulce.
Lili –
Am descoperit recent hrisca, dar imi place gustul foarte mult si aceasta e foarte buna. O prefer celei din supermarket