Kibbeh este un preparat levantin pe baza de bulgur cu diverse umpluturi. Pentru vegetarieni si in special pentru cei care iubesc dovleacul am gasit aceasta reteta libaneza. In afara de dovleac puteti sa va bucurati de multe alte gusturi bogate de toamna : naut, nuci, spanac, coriandru.
Reteta pentru 8 portii:
Pentru stratul exterior
– 1 kg dovleac
– 2-3 cartofi
– 2 cesti de Bulgur (nefiert)
– 2 linguri de faina. Eu am folost o faina mai fina, Faina T65, care se foloseste pentru tarte in general
– 4 linguri Ulei de masline
– sare, chimen
Pentru umplutura
– 500 g spanac proaspat
– ½ ceasca naut gata fiert. Eu am folosi naut gata pregatit la conserva
– 1 ceasca de nuci tocate grosier
– 2 cepe potrivite
– 4 linguri ulei de masline
– sare, piper, coriandru (proaspat sau pudra)
Preparare : 15-20 minute
Repaos : 20 minute
Gatire : 65 minute
1. Curatati dovleacul si cartofii si taiati-i in cubulete pe care le puneti la fiert pentru 20 minute sau pana sunt moi
2. Scurgeti legumele si mixati bine pana se obtine un piure omogen
3. Adaugati bulgurul (nefiert), faina, uleiul, sarea si chimenul si amestecati bine.
4. Aluatul obtinut trebuie sa aiba o consistenta astfel incat sa poata fi modelat. Daca vi se pare prea lichid (poate nu ati scurs bine legumele) mai puteti adauga putina faina
5. Puneti aluatul astfel obtinut la frigider pana preparati umplutura
6. Intr-o tigaie incalziti bine uleiul de masline si caliti cam 2 minute ceapa fin taiata.
7. Adaugati apoi nautul (bine scurs), spanacul (spalat si scurs), sare si piper
8. Mai lasati 10 minute pe foc si amestecati din cand in cand
9. Dupa ce luati tigaia de pe foc adaugati nucile tocate si cateva crengute de coriandru tocate. Puteti folosi si coriandru uscat, pulbere.
10. Lasati umplutura sa se raceasca putin
11. Intro forma sau intr-o tava patrata se pune jumatate din aluatul cu dovleac si bulgur si se intinde bine
12. Se toarna apoi umplutura cu spanac, naut si nuci
13. La final se pune cealalta jumatate din aluatul cu dovleac si bulgur
14. Se coace 30-40 minute in cuptorul preincalzit la 190°C.
15. Dupa ce scoateti din cuptor lasati sa se raceasca si apoi taiati portii egale
Spor la gatit si pofta buna!
Sursa de inspirație: https://rockthebretzel.com/kibbe-de-potiron-aux-epinards-defi-tour-du-monde-du-potiron/