CategoriiArticole

Lapte de cocos – o alternativă viabilă pentru laptele animal

cana cu lapte de cocos

Cuprins:

1. Ce trebuie sa stim despre laptele de cocos?
2. Cum se obtine acest lapte?
3. Ce proprietati are acest tip de lapte?
4. Care sunt beneficiile laptelul de cocos?
5. Cu ce alimente putem combina laptele de cocos?
6. Ce retete putem crea cu laptele de cocos?
7. Informatii nutrititionale
8. Pentru cine nu este indicat consumul de acestui tip de lapte?
9. Ce tip de lapte din cocos vei gasi pe site-ul nostru?

Ce trebuie sa stim despre laptele de cocos?

  • Laptele de cocos este o alternativa foarte sanatoasa la laptele provenit de la animale si utilizat in special de cei care nu doresc sau nu pot sa consume lactoza.
  • Laptele de cocos are consistenta groasa, cu o textura cremoasa si provine din nucille de cocos brune mature, mai exact pulpa acestora.
  • Nu trebuie sa il confiunati cu apa de cos care se gaseste in nucile verzi de cocos.
  • Foarte popular in Asia de Sud-Est este prezent si tari ca India, Hawai, Caraibe si este de neinlocuit in bucataria vietnameza, thailandeza si indoneziana.
  • Simbol al bucatariei exotice, in special cea thailandeza, laptele de cocos este un produs indispensabil pentru bucataria oricarei femei care doreste sa dea o savoare in plus bunatatilor pe care le gateste.
  • Laptele de cocos este foarte bogat in fier, potasiu si fosfor si este totodata o sursa de magneziu, cupru, seleniu si zinc, o adevarata comoara pentru frumusetea pielii si sanatatea psihica.

Cum se obtine acest tip de lapte?

  • Laptele de cocos se obtine prin razuirea pulpei de cocos proapete si combinarea ei in mod manual cu apa (pina la 50% apa).
  • In functie de cantitatea de apa utilizata obtinem o crema bogata de nuca de cocos sau un lapte mai subtire.
  • In functie de gradul de consistenta si cat este procesat gasim laptele de cocos gros sau subțire.
  • La cel gros pulpa de cocos razuita este fiarta ca atare sau in apa iar cea ce se obtine se strecoara, obtinand acest lapte gros de cocos.
  • Acesta este folosit la prepararea de sosuri consistente si deserturi.
  • Nuca de cocos ramasa dupa obtinerea (stoarcerea) amestecului pentru obtinerea laptelui de cocos gros se fierbe in apa si se strecoara din nou amestecul obtinut rezultand laptele de cocos subtire, utilizat in special la sosuri subtiri si supe.
  • Astfel veti gasi laptele de cocos de calitate cu specificarea continutului de grasimi ( si a grasimilor saturate) si a originii.
  • Prin aceeasi metoda se obtine crema de cocos, folosita ca si smantana vegetala sau in compozitia unor sosuri cum ar fi cel thailandez.

Ce proprietati are acest tip de lapte?

  • Laptele de cocos contine cantitati considerabile de acid lauric, foarte important pentru sanatate.
  • Acest acid gras este aproape la fel de gras ca laptele matern si are particularitatea de a se indrepta direct spre ficat, unde se transforma in energie sau cetone, astfel nu apar depozitele de grasimi.
  • Cercetatorii sustin ca acest lucru dubleaza rata metabolica, favorizeaza pierderea in greutate si imbunatateste sistemul imunitar.
  • Este delicios si consumul judicios al acestuia este de mare ajutor intr-o dieta variata.
  • Pe langa calorii si grasimi saturate laptele de cocos este bogat in vitamine si nutrienti, inclusiv vitamina C

Care sunt beneficiile laptelui de cocos?

  • Laptele de cocos contine doze mari de proteine si fibre alimentare, acizi grasi omega-3 si omega-6, calciu din belsug precum si vitaminele C, E, si aproape toate vitaminele din grupul B.
  • Proteinele din laptele de cocos sunt foarte recomandate la o dieta de crestere a masei musculare.
  • In ciuda gustului placut, foarte dulce al acestui aliment, zaharul nu este prezent in cantitati mari, ocupand doar 2 procente din totalul de substante prezente in laptele de cocos.
  • Datorita prezentei iodului in laptele de nuca de cocos, s-a descoperit faptul ca acesta este eficient in prevenirea gusei, fiind de asemenea un ingredient alimentar util pentru combaterea aciditatii stomacului, a constipatiei sau a altor stari de jena a organismului.
  • Previne formarea ulcerului la stomac sau a ulcerului bucal si poate vindeca iritarile si inflamatiile din gat.
  • Datorita continutului sau bogat in grasimi, este de ajuns sa reduci cantitatile de unt sau de ulei din retetele de prajituri si acestea vor avea o aroma mult mai exotica.
  • Laptele de cocos inlocuieste cu brio si smantana din mancaruri sarate precum piure de cartofi, musaca, supe sau sosuri.
  • Unele studii au arata ca grasimile MCT continute in laptele de cocos pot aduce beneficii managementului greutatii si metabolismului.
  • MCT-urile pot ajuta la reducerea apetitului în comparatie cu alte grasimi.
  • Combinarea laptelui de cocos cu o dieta bogată în proteine ar putea ajuta la reducerea grasimii abdominale, controlul cresterii in greutate, al colesterolului si trigliceridelor.

Cu ce alimente putem combina laptele de cocos?

  • Laptele de cocos, cu savoarea sa dulce, se poate combina cu toate ingredientele atat dulci cat si sarate, este un aliment cheie in viata vegetarienilor, dar se potriveste minunat si cu crevetii, pestele sau carnea de pui.
  • In ce priveste gustul nu mai are rost sa spunem nimic in plus, copiii indragostindu-se pur si simplu de acest aliment placut si cu efect racoritor.
  • Astfel il putem folosi ca atare pe post de inlocuitor de crema la cafea sau ceai dar si in deserturi simple, in mod special al celor care contin fructe exotice tropicale.
  • Este o baza excelenta pentru smoothie-uri sau milkshake.
  • Cerealele de mic dejun, fructele, in special cele de padure sau exotice se combina intr-un mod foarte gustos cu laptele de cocos.
  • Chiar daca se foloseste in principal ca ingredient alimentar in feluri de mancare preparate la temperaturi inalte, laptele de cocos nu isi va pierde proprietatile nutritive.

Iata si cateva dozaje si utilizari la indemana tuturor:

  • 50-60ml in cafea
  • cateva lingurite peste fructele de padure
  • 120 ml in smoothie sau in shake-ul de proteine
  • cateva linguri peste fulgii de ovăz sau alte cereale

Ce retete putem crea cu laptele de cocos?

  • Utilizat ca inlocuitor al laptelui provenit de la animale laptele de cocos are diferite utilizari in functie de densitatea (consistenta) sa.
  • Laptele de cocos este un ingredient nelipsit in bucataria thailandeza, cum ar fi supele thailandeze alaturi de cartofi dulci si curry, sau supa cu tăiței cu condimente și arome reci de nucă de cocos, ori supa de linte cu cocos.
  • Recomandat deasemenea pentru realizarea de sosuri in special pentru cei care sunt vegani sau vegetarieni si pentru cei care adora mancarea orientala.
  • Curry ( exemplu cel de peste cu cocos), legume cu lapte din cocos, orezuri cu cocos si bineinteles zeci de retete dulci sunt deasemenea recomandari excelente pentru a utiliza laptele de cocos in retetele dumneavoastra.

Una dintre propunerile noastre este  Supa de dovleac cu lapte de cocos. Cremoasa si aromata va fi o incantare pentru oricine.

Iata si o alta propunere rapida: Bulgur cu lime si lapte – de cocos – o masa satioasa usor de preparat sau o garnitura perfecta la felul principal. Gata in doar 25 de minute

Informatii nutrititionale

Asa dupa cum precizam Laptele de cocos este bogat in calorii, 93% din caloriile sale provenind din grasimile din compozitie, inclusiv din cele saturate cunoscute ca trigliceride cu lant mediu (MCT).
O cana de lapte din contine:

  • Proteine: 5 g
  • Grăsimi: 57 g
  • Calorii: 552 Kcal
  • Fibre: 5 grame
  • Carbohidrați: 13 g

In ceea ce priveste vitaminele si mineralele iata procentele din cantitatea zilnica recomandata pe care le primiti la aceeasi cantitate de lapte din cocos

  • Vitamina C: 11%
  • Fier: 22%
  • Magneziu: 22%
  • Potasiu: 18%
  • Seleniu: 21%
  • Acid folic: 10%
  • Cupru: 32%
  • Mangan: 110%

Pentru cine nu este indicat consumul de acestui tip de lapte?

  • Fiind foarte bogat în grasimi saturate, ne ptem pune intrebarea daca este o alegere sanatoasa pentru inima.
  • In cazul unui consum rational, raspunsul este unul pozitiv.
  • Putine studii se refera in mod special la laptele de nuca de cocos, acestea sugerand ca poate aduce beneficii persoanelor cu niveluri normale sau ridicate de colesterol.
  • In cazul in care nu aveti o alergie la laptele de cocos nu se cunosc efecte negative la consumul acestui aliment.
  • Astfel comparativ cu binecunoscutele alergii la arahide sau nuci, alerfgiile la acest tip de lapte sunt extrem de rare.
  • In cazul persoanelor care au intoleranta FODMAP (simptomele digestive neplăcute cauzate de sindromul colonului iritabil) se recomanda sa limiteze consumul de lapte din cocos la 1/2 cană (120 ml)

Ce tip de lapte din cocos vei gasi pe site-ul nostru?

La vianaturalia va oferim lapte din cocos bio, vegan, keto friendly, fara lactoza.
Realizat din ingrediente bio atent selectionate, provenite din comertul Fair Trade, este ideal ca substitut al laptelui de origine animala si este recomandat in special persoanelor ce urmaresc o dieta vegetariana sau vegana.

Astfel va recomandam:

Lapte din cocos bio 22% grasime 400ml – 100% bio, 100% natural, vegan, 22% grasime (19% grasimi saturate). Ingredientul perfect pentru retete exotice de sosuri, supe, deserturi sau cocktailuri.
Alternativa la laptele de vaca pentru persoanele cu o dieta vegana, vegetariana sau cu intoleranta la lactoza.

Lapte din cocos bio 17% grasime 400ml – prezent si in aceasta varianta cu mai putina grasime 17g din care 16g grasimi saturate.
Provenit din Sri Lanka.

O varianta cu cantitate mai mica produsa in Franta este Lapte din cocos bio 225ml, deasemenea un lapte bio certificat vegan, ingredientul perfect pentru retete exotice de sosuri, supe, deserturi sau cocktailuri, sau persoanele cu o dieta vegana, vegetariana.
Ingrediente: pulpa de cocos* 68%, apa, agent de ingrosare: guma de guar.
Continut de grasimi 17g din care acizi grasi saturati 16g
Realizat din 68% nuci de cocos, apa : 31,8%, guma de guar : 0,2%, avand un Ph: 5,8 – 6,3, acesta continr 17g de materii grase, avand o densitate de 0,975 – 0,995 si o textura omogena.
Produs sterilizat extras din nuci de cocos proaspete, riguros selectionate.

Nu uitam nici variantele de lapte praf de cocos, care sunt foarte usor de folosit, depozitat si păstrat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *