Afișez 1 - 32 din 38 de rezultate

Cuprins:

1. De ce sa alegem pentru noi si familia noastra paste fara continut de gluten ?
2. Care sunt beneficiile pastelor fara continut de gluten ?
3. Ce tip de faina este folosita pentru producerea acestora?
4. Le ce trebuie sa fim atenti atunci cand ne alegem pastele fara continut de gluten?
5. Cum ne alegem cele mai gustoase paste pentru noi si familia noastra?
6. Ce fel de produse iti recomandam noi ?
7. Cum se gatesc pastele fara gluten?

De ce sa alegem pentru noi si familia noastra paste fara continut de gluten ?

In cadrul familiei trebuie sa avem o alimentatie variata atat ca meniu dar si ca ingrediente, indiferent de intolerantele sau sensibilitatilor membrilor familiei.

Chiar daca nu exista membri ai familiei cu boala celiaca sau intoleranta la gluten a manca gluten dimineata la pranz si seara inseamna o epuizare a varietatii alimentare.

Uneori exista si teama ca nu vom gasi produse fara gluten care sa inlocuiasca produsele clasice. E cazul binecunoscut al pastelor. A manca fara gluten poate părea foarte frustrant atunci cand esti un fan al pastelor!

Pastele se fac repede, tin de foame, sunt foarte versatile pentru ca se pot combina cu multe alte ingrediente sau sosuri.

Iar in punct de vedere senzorial, variarea conținutului farfuriei vă permite să descoperiți noi arome.

Fie că ești tânăr sau bătrân, curiozitatea alimentară este un lucru bun: promovează deschiderea către alte experiențe sau gastronomie.

Asa ca haideti sa mancam paste ce nu contin gluten!

Care sunt beneficiile pastelor fara continut de gluten ?

Diversificarea dietei are beneficii evidente: fiecare cereală sau legumă are o compoziție nutrițională anume (natura nutrienților și proporțiile):

– carbohidrați

– proteine ​​și fibre

– antioxidanți

– vitamine

– oligoelemente

Astfel, oprirea glutenului sau pur și simplu reducerea consumului de gluten ajută la integrarea altor alimente în meniu, deci si a altor nutrienti necesari

Pastele fara gluten oferă la fel de multă energie ca pastele pe bază de grau, cu aproximativ 350 kcal la 100 g.

Aceste paste furnizeaza carbohidrati mai complexi si mai variati decat carbohidratii din grau.

Pastele din orez si porumb sunt bogate in carbohidrati, insa pastele din hrisca sau leguminoase, pe de altă parte, conțin mai multe proteine ​​și fibre vegetale si au un indice glicemic mai mic, adică cresc mai puțin zahărul din sânge.

Ce tip de faina este folosita pentru producerea acestora?

Pastele cu gluten se fac in mod uzual din grau, insa la pastele fara gluten varietatea este mult mai mare.

Se foloseste faina de orez, faina de porumb, faina de hrisca, faina de quinoa, faina de mei sau faina de amarant si deseori mixuri din aceste tipuri de faina fara gluten.

Se mai folosesc diverse tipuri de faina fara gluten din leguminoase cum ar fi:

– faina de naut

– mazare,

– linte de toate felurile si culorile.

Exista si paste din faina de banane sau paste din faina konjac cu extrem de putine calorii.

Tot cu putine calorii sunt pastele fara gluten din inima de palmier.

Le ce trebuie sa fim atenti atunci cand ne alegem pastele fara continut de gluten?

Dupa cum am aratat mai sus exista o marie varietate de paste care nu au gluten pentru toate gusturile dar si pentru diverse nevoi.

Nu trebuie sa uitam ca pastele totusi abunda de carbohidrati care se transforma in zahar in organism.

De exemplu pastele din porumb chiar daca sunt mai ieftine au un indice glicemic destul de mare.

Pentru cei care vor un aport mai mare de fibre merita sa luati in considerare pastele fara gluten din hrisca.

Pentru cei care doresc un aport de proteine, puteti alege pastele fara gluten din faina de leguminoase adica paste din naut, linte, lupin, mazare

Pentru cei care tin regim de slabire perfecte sunt pastele shirataki din faina de konjac, dar si pastele fara gluten din inima de palmier.

Deci trebuie sa stiti ce contine fiecare tip de paste ce nu contin gluten si in special sa cititi cu atentie analiza nutritionala.

Cum ne alegem cele mai gustoase paste pentru noi si familia noastra?

Asa dupa cum se stie gusturile variaza si „nu se discuta”.

Insa trebuie incercate o varietate cat mai mare si apoi puteti decide care sunt pe gustul vostru.

In afara de gust, un factor important este si textura.

Pastele din orez si prorumb sunt mai ferme si se pot gati cu sos.

Pastele din mei sunt mai fine si se inmoaie repede, deci pot fi utilizate in supa in loc de taitei.

Pastele din hrisca au un gust dulceag, dar sunt mai sfaramicioase.

Pastele care contin quinoa au un gust specific cu arome de nuci.

Un alt aspect este forma. Puteti alege dintre spaghetti, macaroane, fusilli, penne, tagliatelle, etc.

Ce fel de produse iti recomandam noi ?

Prima noastra optiune pentru cei care nu au alte intolerante pe langa problemele legate de consumul de gluten sunt pastele multicereale.

Adica este vorba din paste facute din diverse fainuri de cereale.

In general au ca baza faina fara gluten de orez sau de porumb la care se mai adauga quinoa, amarant sau hrisca.

Si pentru preparate asiatice va recomandam pastele simple din orez sau pastele din hrisca.

Evident pentru cei la diete va recomandam pastele shirataki.

Cum se gatesc pastele fara gluten?

Pastele fara gluten din faina de cereale sau de leguminoase se gătesc ca pastele de grau, în apă clocotită cu sare.

Timpul de fierbere depinde de forma pastelor și de compoziția acesteia.

Cu toate acestea, gatitul poate fi dificil daca nu stii cele 2 elemente de baza este indicat să le amestecați cât mai puțin în timpul gătirii să respectați timpul de gătire recomandat pe ambalaj.

Pastele din inima de palmier nu se gatesc, doar se amesteca la cald cu legume, sos, sau alte ingrediente

Similar se gatesc si pastele shirataki din faina konjac.

Acestea nu au un gust specific, multa lume se plange ca chiar nu au gust, dar ele imprumuta gustul celorlate ingrediente cu care se combina.

Si au doar 7 Calorii/100g. Deci merita!

Ca orice paste se pot combina cu diverse sosuri, cu legume, cu leguminoase, cu branza, carne, peste si multe alte ingrediente.

Cu ulei de măsline, pesto, roșii, gratinat sau salată, pastele fără gluten se pretează la multe rețete gourmet.

Pastele ca si fel de mancare exista in aproape toate bucatariile deci varietatea de feluri de mancare este foarte mare.

În concluzie, nu are rost să te privezi de un preparat bun de paste!

In acest link aveti si o reteta simpla si delicioasa de paste ce nu contin gluten.