Pho – cunoscuta supa vietnameza, in varianta vegană cu multe legume si condimente si cu extrem de putine calorii. De data aceasta inspiratia noastra a venit dintr-o supa traditionala vietnameza. Evident ca e o reteta foarte simpla, usor de facut acasa, chiar daca vi se pare ca sunt multe ingrediente.
Ingrediente pentru 3-4 portii:
Pentru supă:
– 1 – 1,25 litri supa de legume. Nu disperati, e foarte simplu: 2 cuburi si jumatate de concentrat supa de legume rezolva problema in timp record. Deci dizolvati 2,5 cuburi in 1,25 litri de apa fierbinte. Sa tineti cont de cantitatea ulterioara de sare functie de ce tip de concentrat alegeti: sarat sau fara sare
– 1 betisor de scorțișoara
– 3 cuisoare intregi
– 4 pastai de cardamom, sau 1 varf de lingurita cardamom pulbere
– ghimbir cam 5 cm radacina taiata feliute subtiri
– 1 catel de usturoi
– 2 bucati anason stelat
– 1-3 lingurite de Sos japonez Tamari. Puneți după gust, e un sos sărat.
Legume pentru bol:
– 5-6 ciuperci de shitake
– 1 lingura de ulei de cocos
– 1 morcov
– 4 baby bok choy (gasiti in orice supermarket la raionul de salate)
– 4 linguri de mazare congelata bio
– 150 g shirataki spaghetti bio
– ceapa verde sau chive
– busuioc
– coriandru sau patrunjel verde
– ardei jalapeno (sunt destul de iuti) sau orice alt ardei
– o lime taiata felii
Preparare 45 minute
Gatire 25 minute
1. Intr-o oala mare puneti supa preparata din cuburile de supa
2. Adaugati toate condimementele: scortisoara, anason, cardamom, usturoi pisat, cuisoare si feliile de ghimbir.
3. Fierbeti la foc mediu timp de 15 min. Dupa 15 min opriti focul si adaugati sos de soia dupa gust. Acoperiti apoi oala cu un capac.
4. Curatati ciupercile, scoateti coditele si taiati-le feliute subtiri.
5. Intr-o tigaie topiti uleiul de cocos si sotati usor ciupercile feliate si boabele de mazare. Mie imi place ca legumele sa ramana „al dente”.
6. Pregatiti legumele crude: curatati si taiati morcovii julien (pe lung), taiati ardeii, taiati ceapa verde , busuiocul si coriandru.
7. Bok choy se spala bina si se taie in jumatati pe lung
8. Pregatiti shirataki conform ambalajului: se scot din punga, se clatesc foarte bine in apa fierbinte si se pun la scurs. Este posibil sa simtiti un miros „ciudat” atunci cand deschideti punga. Nu va speriati, este vorba de lichidul de conservare, care este total inofensiv. Practic este vorba despre un produs certificat bio. Dupa ce clatiti bine mirosul dispare.
9. Si am ajuns la etapa finala: aranjati in 4 boluri legumele gatite (ciuperci, mazare) si legumele crude (morcov, ceapa, ardei, bok choy si verdeata). Adaugati apoi si spaghetele shirataki in bol.
10. Daca e cazul mai incalziti o data supa condimentata, trebuie sa fie clocotita. Apoi turnati supa peste legume in fiecare bol si lasati 5-10 minute. Legumele crude se gatesc usor in supa oparita, exact atat cat trebuie
11. Ornati cu felii de lime si serviti supa calda.
Daca sunteti maestri la mancat cu betisoare nu ezitati! Daca nu, supa e foarte buna si cu lingura.
Sfaturi
1. Pregatiti toate ingredientele inainte. Reteta e foarte usoara dar pentru ca sunt multe ingrediente e posibil sa uitati ceva. Nu ar fi insa nici o tragedie.
2. Puteti folosi propria combinatie de legume. Se pot folosi: fasole verde (pastaile frantuzesti de la supermarket), boabe de porumb sau de naut, broccoli, chiar varza kale. Nu trebuie sa renuntati pentru ca nu aveti toate ingredientele.
Sursa mea de inspiratie: https://www.simplysogood.com/simple-vegetable-pho/