Tapioca este un aditiv alimentar folosit pentru ingrosarea supelor si sosurilor, la prepararea prajiturilor, budincilor, deserturilor si raciturilor. Fiind un produs care nu contine gluten Tapioca este adaugata de multe ori la aluaturi, produse fara gluten, pentru a le imbunatati textura si umiditatea.
Planta cassava creste in Brazilia, si este numita “mandioca” la noi mai cunoscuta ca manioc, iar amidonul extras din aceasta planta se numeste “tapioca”. Numele tapioca este derivat din cuvantul tipióka, numele dat pentru acest amidon in limba Tupi, care a fost vorbita de localnici atunci cand a sosit primul portughez, in nord-estul Braziliei. Cultivarea de manioc s-a raspandit in intreaga America de Sud si Africa si Asia, in timp ce utilizarea culinara a tapioca a devenit populara in intreaga lume.
Comercial, amidonul de manioc se poate gasi in mai multe forme:
– pulbere solubila sau gris
– fulgi fini sau grosieri
– bastoane rectangulare
– bilute denumite si perle.
Perlele sunt forma cea mai raspandita si dimensiunile variaza de la aproximativ 1 mm la 8 mm in diametru, cele de 2-3 mm fiind cele mai frecvente.
Fulgii, betisoarele, si perlele trebuie udate bine inainte de preparare, pentru a se rehidrata, absorbind apa pana la de doua ori volumul lor. Dupa rehidratare, tapioca va deveni tare si umflata.
Din punct de vedere al culorii Tapioca este opaca inainte de preparare, dar devine translucida la hidratare. Perlele de Tapioca si pulberile sunt de cele mai multe ori de culoare alba sau aproape alba si sunt cel mai des utilizate in deserturi.
Caracteristici ale Tapioca:
Tapioca are un gust neutru si putere de coagulare foarte mare, ceea ce o face extrem de usor de folosit ca si agent de ingrosare in alimente dulci si sarate. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca poate rezista la un ciclu dezghet – inghet, fara a pierde structura sa gelatinoasa. Tapioca trebuie udata si apoi fiarta impreuna cu un lichid pentru a forma un gel ce se adauga alimentelor inainte de preparare.
Valoarea nutritiva:
Tapioca se compune in principal din carbohidrati si este saraca in grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Analiza nutritionala pentru 100 de grame:
Valoare energetica: 354 kcal sau 1503kj
Proteine: 0.2g
Glucide: 87.8g din care zaharuri 3.4g
Lipide: 0.2g
Fibre: 0.9g
Fier: 2.4 mg
Calciu: 30.4 mg
Acid folic: 6.1 mcg
O cana de tapioca include, de asemenea 1 g de fibre dietetice, 1,5 mg de acizi grasi omega3 si 3 mg de acizi grasi omega6.
Utilizare:
Tapioca este adesea adaugata pentru ingrosare la supe si sosuri, pentru ca are mai multa putere de ingrosare si este mai putin costisitoare decat faina si alti agenti de ingrosare. Deasemenea este folosita cu succes la prepararea prajiturilor, budincilor, deserturilor si raciturilor. Tapioca poate fi adaugata la produsele din carne cum ar fi burgerii sau aripile de pui, ca un liant si ingredient stabilizator. Tapioca este adaugata de multe ori si la aluaturi, produse special fara gluten, pentru a imbunatati textura si umiditatea. Radacina de cassava poate fi utilizata pentru fabricarea de pungi biodegradabile. O rasina polimer produsa din plante este un inlocuitor viabil pentru plastic, fiind regenerabila si reciclabila. Tapioca este un produs uscat si poate fi depozitat timp nedefinit, atata timp cat este sigilat ermetic pentru a preveni expunerea la caldura si umezeala.
Magazinul nostru va ofera tapioca bio, certificata organic si tot aici puteti gasi si retete pe baza de tapioca.