Orice perioadă de curățare interioara deseori numită cura detox contine cât mai multe ceaiuri si infuzii din plante. Pentru o eliminare optima ceaiurile se beau neindulcite, proaspete si caldute. Insa daca timpul nu va permite puteti prepara dimineata un litru de infuzie de plante pe care sa-l aveti la indemana intreaga zi.
Iata care sunt cele mai detoxifiante plante care pot fi folosite la infuzii:
1.Coada calului: ajuta la eliminarea toxinelor din sange si are efect antimicrobian. Ajuta in cazul colicilor renale si a celor biliare
Dozaj: 1 lingura la 250 m1 apa. Se infuzeaza 1 minut dupa care se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
2. Urzica: elimina apa acumulata in tesuturi si ajuta la detoxifierea organismului de substante chimice si metale grele (posibil a fi continute de unii pesti)
Dozaj: 1 lingura la 250 m1 apa. Se infuzeaza 3-5 minute dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
3. Anghinare: este un excelent tonic hepatic, scade colesterolul, are efect diuretic si ajuta procesul de digestie
Dozaj: 2 lingurite la 300 m1 apa. Se cu prudenta, cu inghitituri mici o cana pe zi repartizata cu 30 minute inaintea meselor principale. O cura dureaza o luna, se poate face o pauza de o luna si apoi se poate relua inca o luna
4. Papadie: are proprietati depurative, diuretice si sudorifice. Are efect usor laxativ si combate constipatia
Dozaj: 2 lingurite la 250 m1 apa. Se infuzeaza 5-10 minute si se beau 2 cani pe zi
5. Soc: diuretic, usor laxativ, elimina apa din organism si ajuta in procesul general de detoxifiere a organismului
Dozaj: 1 lingura la 250 m1 apa. Se infuzeaza 5 minute. Se pot bea pana la 6 cani pe zi dar nu mai mult de 10 zile cu 5 zile de pauza la mijlocul perioadei.
6. Frunze de mesteacan: puternic detoxifiant, ajuta la eliminarea acidului uric, reduce colesterolul, reduce retentia de apa, elibereaza caile repiratorii, ajuta la eliminarea calculilor renali.
Dozaj: 1 lingura la 250 m1 apa. Se infuzeaza 1-2 minute. Se beau 2 cani pe zi
7. Brusture: contine mari cantitati de inulina si mucilagii care ajuta la eliminarea toxinelor din tractul digestiv. Reduce nivelul de zahar din sange si reduce rata colesterolului. Este un bun detoxifiant al ficatului si a vezicii biliare
Dozaj: 1 lingura la 300 m1 apa. Se prepara un decoct prin fierbere 3-5 minute. Se beau 3-4 cani pe zi timp de 14 zile
8. Armurariu (silimarina): stimuleaza refacerea celulelor hepatice, protejeaza ficatul, fluidizeaza vezica biliara si ajuta digestia
Dozaj: 2 lingura la 250 m1 apa. Infuzia se prepara in doua etape: seara se pun 2 lingurite de pulbere de seminte in jumatate de cana de apa si se lasa la muiat peste noapte. Dimineata se filtreaza si apa obtinuta se pune deoparte. Pulberea ramasa se opareste cu jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 minute.Cand se raceste se combina cele 2 extracte. Se consuma 3 cani pe zi cu 15 minute inainte de masa.
Puteti incerca si combinatii ale acestor plante functie de nevoile curente si de toleranta fiecaruia. In general ceaiurile detoxifiante sunt amare. Se pot combina cu lamaie si chiar daca este indicat sa nu le indulciti puteti totusi adauga putina miere.