CategoriiRețete pentru Crăciun

Turte cu julfa sau Pelincile Domnului

Turte cu julfa - reteta completa

 

Turte cu julfa sau Pelincile Domnului e o reteta specifica perioadei de Craciun care ne duce cu gandul la scutecele, pelincile de care avea nevoie Maica Domnului pentru pruncul ei
Tot traditia spune ca acest preparat este singurul fel de mancare care se consuma in ajunul Craciunului. In mod gresit o numim, mai ales in Moldova, Julfa. Julfa este de fapt umplutura de canepa. Reteta pe care eu o stapanesc si stiu ca imi iese de fiecare data este cea de turte cu nuca. Insa va voi prezenta si umplutura de canepa si cu siguranta se se vor gasi curajoase care o vor incerca.

Reteta pentru un platou de turte cu julfa

Turte:
– 500 g faina alba proaspat cernuta. Incercati Faina alba T55
– apa
– sare

Sirop de zahar:
– Zahar alb sau miere
– apa
– coaja rasa de portocala si lamaie, vanilie

Umplutura cu nuca:
– 300 g nuci macinate
– 75 g Zahar alb
– miere

Umplutura cu canepa:
– 500 g Seminte de canepa
– 3 linguri Zahar alb
– 4 cani apa

Preparare : 30 minute
Gatire : o ora si 30 minute
Repaos : 30 minute
Prepararea turtelor se face cu o zi doua inainte de a fi folosite
1. Din 500 g faina alba, apa si sare se prepara un aluat potrivit. Se lasa aluatul sa se odihneasca 20-30 min.
2. Se intind foi foarte foarte subtiri. Pentru a obtine forma rotunda puneti o farfurie peste aluat si taiati de jur imprejur. Astfel toate turtele vor avea aceeasi forma si dimensiune
3. Coaceti turtele pe o tabla groasa pe aragaz
Turtele coapte se pastreaza acoperite pana in dimineata ajunul Craciunului cand se prepara prajitura.
4. Se pregateste un sirop din zahar, coaja de lamaie, portocala, miezul de la un baton de vanilie si optional miere
5. Prajitura se pregateste pe un platou rotund
6. Se pune o turta, se stropeste usor cu sirop, se intinde putina miere (unii renunta la miere, insa eu cred ca lipeste mai bine nuca de turte) si apoi se presara amestecul de nuca cu zahar. Insiroparea este o adevarata arta. Nu trebuie pus nici prea mult, nici prea putin sirop.
7. Se continua apoi cu straturi succesive de turte si umplutura de nuca.
8. La final se termina cu nuca
9. Se lasa cateva ore sa se absoarba bine siropul inainte de a se consuma

Pregatirea umpluturii de canepa
1.Se amesteca cu ajutorul robotului 125 g de seminte canepa cu o cana de apa. Trebuie se iasa ca o smantana groasa. Aceasta smantana se strecoara printr-un tifon si se pune intr-o oala.
2. Se repeta de inca 3 ori procedeul folosind practic in total 500 g seminte si 4 cani de apa.
M-am gandit mult de ce nu se poate face totul odata si singura explicatie este ca cineva cu multa experienta a dozat cantitatile astfel incat amestecul sa fie perfect omogenizat. Sau s-a gandit sa faca mai „misterioasa” reteta
4. Oala cu ceea ce am strecurat prin tifon se pune la fiert
5. Trebuie sa stati permanent langa oala. Cam dupa 10 min se va forma o spuma care trebuie scoasa cu o spumiera si aceasta e de fapt celebra julfa, crema care se va pune peste turte.
6. Amestecati spuma cu cele 3 linguri de zahar
7. Umpleti turtele exact ca la reteta cu nuca, insa insiropati mai putin

Se lasa cateva ore la rece inainte de a se consuma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *