CategoriiArticole

Unt ghee – o alternativă sănătoasă la untul tradițional

Unt ghee – alternativa sănătoasă la untul tradițional

Cuprins:

1. Ce este untul ghee?
2. Originea si formarea untului clarificat ghee
3. Proprietati si beneficii
4. Calitatile principale ale untului ghee
5. Beneficii potentiale pentru sanatate
6. Diferente intre unt si ghee
7. Pentru cine este recomandat acest unt?
8. Cum utilizam untul Ghee
9. Cat de des putem consuma acest unt si in ce cantitate ?
10. Ce se intampla daca consumam o cantitate prea mare de unt ?
11. Riscuri potentiale ale consumului unui astfel de unt
12. Cum depozitam corect acest tip de unt?
13. Compozitie nutritionala
14. Recomandarile noastre
15. Concluzii

Ce este untul ghee?

Este un aliment prezent mai ales in traditia culinara a Asiei de Sud fiind o alternativa mai sanatoasa la untul si uleiul conventional.
Ghee este un ingredient care a fost si este folosit in culturile indiene si pakistaneze de mii de ani.
Originea untului ghee se afla in urma cu aproximativ 8000 de ani in Valea Indusului, in India antica, unde ghee era uleiul de gatit preferat.
Era considerat pur si se considera ca da puritate alimentelor gatite cu el.
Ghee era deasemenea considerat sacru si folosit in ritualuri religioase, precum si in dieta din India.
In ultimii ani, datorita calitatilor sale acesta a inceput sa fie folosit pe scara larga in toata lumea.
Untul Ghee este un tip de unt clarificat care este facut prin incalzirea treptata a untului si permitand partii de lichid si lapte sa se separe de grasime.
Laptele de vaca se caramelizeaza si devine solid, iar uleiul ramas este untul ghee.
Folosit în locul untului, ghee-ul aduce multe beneficii.
Acest produs contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este ideal pentru prepararea de sandwich-uri, produse de patiserie, si ca ingredient pentru gatit si prajire deoarece tratamentul termic nu altereaza gustul produselor alimentare, imbogatindu-le cu substante nutritive.
Unul din marile beneficii este acela ca nu contine lactoza ceea ce il face excelent pentru alimentatia persoanelor ce au acest tip de intoleranta.
Un alt avantaj este acela ca untul ghee nu elibereaza substante nocive la temperaturi ridicate.
Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur, sau in combinatie cu legume sau alte produse terapeutice.
Este important de stiut deasemenea ca untul ghee contine vitaminele A si D si se digera usor, are efecte benefice asupra metabolismului si imbunatateste digestia.
Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95 %!
Ghee are o aroma placuta usoara de nuca, apropiat de gustul de caramel, fiind mai dens decat untul.

Originea si formarea untului clarificat ghee

Ghee este un unt clarificat provenit din Asia de Sud, care rezulta prin separarea grasimii de unt de substantele solide din lapte și apa.
Acest lucru se intampla printr-o topire treptata a untului proaspat, pentru o lunga perioada de timp, pentru a permite umiditatii prezente in partile solide din lapte sa se evapore.
Ca urmare a acestui proces rezulta trei straturi de proteine din zer, molecule de cazeina si grasime lichida.
Dupa indepartarea tuturor proteinelor si altor substante din grasime, prin racire se creeaza un unt clarificat sanatos, compus din grasimea din unt, fara proteina si apa.
Fierbinte, untul seamana cu un lichid galben, dupa racire avand o culoare frumoasa, fiind cremos si delicios, cu o aroma untoasa intensa.
In untul ghee nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici.
In India untul ghee se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa.

Proprietati si beneficii

Oamenii fara probleme grave de sanatate pot folosi untul ghee in alimentatia curenta acesta fiind foarte util in special copiilor si batranilor.
Untul ghee este bogat in acizi grasi valorosi, antioxidanti si vitamine si nu creste nivelul de colesterol in sange.
Datorita procedeului de clarificare, la prajire nu rezulta substante nesanatoase.
In Ayurveda, ghee este considerat a fi elixirul vietii si este o parte importanta din bucatarie ayurvedica.
Hraneste si revigoreaza toate tesuturile si organele, este antioxidant si detoxifiant si imbunatateste digestia.
Untul ghee aduce prospetime, tinerete, si se spune ca opreste imbatranirea.
Face pielea frumoasa, moale si supla.
Imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta si hraneste tesuturile implicate in reproducere.
Gustul untului ghee este placut, dulceag, iar mirosul frumos.
Daca simtiti gust amarui sau miros de ars inseamna ca prepararea a fost necorespunzatoare si el nu mai trebuie utilizat, caci poate fi daunator.

Calitatile principale ale untului ghee:

– este stabil si nu se topeste, chiar daca este depozitat in afara unui frigider
– contine o doza mare de vitamine A , D , E si K si antioxidanti, care intaresc tesutul osos si ofera suport sistemului imunitar
– contine o cantitate mare de acizi grasi, favorizeaza digestia si are efect benefic asupra florei intestinale
– nu ridica nivelul colesterolului, ci, dimpotriva, contribuie la niveluri mai mici de LDL (colesterol rau)
– la temperatura ridicata nu elibereaza substante nocive
– contine acid linoleic conjugat (CLA), si sprijina scaderea in greutate

Beneficii potentiale pentru sanatate

SANATATEA INIMII.
Acizii grasi Omega-3 pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol nesanatos si sa ofere un echilibru energetic din aportul de grasimi.
Multe studii arata ca un consum moderat de ghee poate duce la schimbări favorabile pentru unii markeri de sanatate a inimii..
ENERGIE.
Gama larga de grasimi care compun untul special ghee include acizi grasi cu lant mediu.
Acestia sunt foarte utili pentru organism si pot fi procesati de ficat si arși ca energie, fara a trece in tesutul adipos care contribuie la cresterea in greutate.
Pentru sportivi sau pentru persoane cu un stil de viata activ, care au nevoie un nivel ridicat de energie, untul ghee poate furniza necesarul de energie pentru a trece cu vitalitate printr-o zi dificila.
FARA REACTII ALERGICE.
Untul ghee este aproape fără lactoză (având toate reziduurile de lapte înlăturate) și de aceea, persoanele cu alergie la lactoză sau intoleranță se pot bucura de gustul desăvârșit de “unt” sub formă de ghee, fără să se îngrijoreze pentru probleme gastrointestinale.
REDUCEREA INFLAMATIEI.
Ghee are acid butiric, unul dintre cei mai benefici acizi grasi cu catena scurta de care organismul are nevoie.
Cercetarile recente arata ca acidul buritic are capacitatea de a scadea efectiv inflamatia in anumite parti ale corpului, in special in tractul gastro-intestinal.
De aceea ghee este un aliment recomandat pentru persoane care sufera de colita ulcerativa (cu recomandarea medicului).
POATE ELIMINA RADICALII LIBERI.
Beneficiile pentru sanatate ale vitaminei A sunt larg mediatizate, iar puterea carotenoidelor in ceea ce priveste eliminarea radicalilor liberi in organism este extrem de valoroasa.
Adaugand capacitatea antioxidanta a acidului linoleic conjugat si a acidului butiric la puterea vitaminei A continuta in ghee, aveti un SUPER ALIMENT care ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ in organism.
SANATATEA OCHILOR.
Nivelurile semnificative de vitamina A din ghee il fac ideal pentru protejarea sanatatii ochilor.
Carotenoizii sunt antioxidanți cu specialitate in eliminarea si neutralizarea radicalilor liberi care ataca celulele maculare, prevenind astfel degenerarea maculara si dezvoltarea cataractei.
STIMULAREA SISTEMULUI IMUNITAR.
Acidul butiric, poate cel mai important element din ghee, a fost, de asemenea, asociat benefic cu stimularea productiei de celule T, care sunt celulele puternice ale sistemului imunitar.
Cu alte cuvinte, ghee poate sustine buna funcționare a sistemului imunitar.
Alte beneficii:
– odata cu vechimea devine mult mai eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii.
– poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa.
– este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neuro-degenerative.
– gastritele si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de binefacerile untului ghee. Se indica consumul de ghee inainte de fiecare masa.
– utilizat pe piele, gheeul ii reda acesteia supletea si prospetimea.
Curata ranile si grabeste vindecarea.
La indemana oricui, iarna cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee de mai multe ori pe zi cu masare pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul ei normal.

Diferente intre unt si ghee

Desi arata la fel si gust apropiat, intre Ghee si unt exista diferente mari.
Untul Ghee, o versiune indiana a untului clarificat, a fost prezentata ca o alternativa sanatoasa la unt.
Intelegerea diferentelor dintre ghee si unt va poate ajuta sa determinati ce ingredient sa utilizati atunci cand gatiti.
Ghee are un punct de fum mai mare în comparație cu untul, așa că nu arde la fel de repede.
Acesta este perfect pentru a sota sau a prăji alimente.
Untul se poate afuma si arde la 177 ° C, dar ghee poate rezista la caldura pana la 252 ° C.
Ghee produce comparativ cu alte uleiuri, mai putina toxina acrilamida atunci cand este incalzit.
Aceasta este un compus chimic care se dezvolta atunci cand alimentele cu amidon sunt preparate la temperaturi ridicate.
Se stie ca aceasta substanta chimica creste riscul de cancer la animalele de laborator, dar nu este clar daca si la oameni.
Deoarece la ghee se separa laptele de grasime, acest inlocuitor de unt nu conține lactoza, ceea ce il face mai bun decat untul daca aveti alergii sau sensibilitati la produsele lactate.
Ghee are o concentratie puțin mai mare de grasimi decat untul si mai multe calorii.
O lingură de ghee are aproximativ 120 de calorii, in timp ce o lingura de unt doar 102 de calorii.

Pentru cine este recomandat acest unt?

Cui este recomandat untul ghee ? Daca cineva urmeaza o dieta ketogenica sau paleo prescrisa, ghee-ul ar fi o alegere mai buna datorita continutului mai mare de grasimi.
Dat fiind faptul ca untul ghee-ul este clarificat, nu contine lactoza si nici cazeina – proteina dominanta in lapte, acesta faciliteaza digestia in special la persoane cu intoleranta la lactoza.
Untul ghee creste aportul de vitamina A, o vitamina solubila in grasimi, care este importanta pentru mentinerea sanatatii ochilor, a pielii, a functiei imunitare.
Deoarece ghee este bogat in acizi grasi omega-3, consumul ajuta la scaderea inflamatiei si protejeaza impotriva bolilor de inima.
In concluzie daca sunteti sensibil la lactoza, tineti diete keto sau gatiti la temperaturi ridicate, untul ghee-ul este cea mai buna alegere.
Tratare de afectiuni:
– poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare.
Sursa mare de nutrienti si vitamine, antioxidanti si acizi grasi sprijina activitatea inimii si a sistemului circulator.
In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa.
Intr-un studiu controlat desfasurat de 206 adulti sanatoși, ghee a fost sursa de grasime responsabila pentru cea mai mare crestere a ApoA, o proteina bogata in particule HDL care este legata de un risc redus de afectiuni cardiace
– este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neuro-degenerative.
– pacientii cu gastrite si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de calitatile untului ghee indicandu-se consumul de ghee inainte de fiecare masa.
Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez la care se adauga ghee.
Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare a aceluiasi ghee dimineata pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.
– datorita continutului ridicat de grasime pura, untul ghee este un produs recomandat pentru cei care utilizeaza dieta Paleo
– eficient in afectiuni neurologice, dependenta de droguri, stari de lesin, coma, semiconstienta, in afectiuni ORL, ale ochilor si pielii.
In boli neurologice (Alzheimer, epilepsie) untul ghee este utilizat atat in instilatii nazale cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa).
Picurarea untului ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit la temperatura camerei el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece.
Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator si inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede.
Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.
– curata ranile si grabeste vindecarea.
Se folosesc untul simplu sau unturi medicinale cu extracte din diferite plante ori produse apicole si se prepara diferite creme pe baza de acestui tip de unt.
Iarna cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee de mai multe ori pe zi cu masare pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul ei normal.
Uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis, caz in care se poate folosi acest unt.

Cum utilizam untul Ghee

Untul ghee este utilizat fie ca atare – tartinabil, fie la pregatirea unor mancaruri sau a unor remedii casnice.
In alimentatie
Este omniprezent in bucataria din Asia de Sud fiind folosit de exemplu ca baza pentru tadka, un amestec de condimente si ierburi in grăsime.
Ghee este deasemenea tartinat pe paine calda traditionala, precum roti si naan.
Se utilizeaza in preparate cu orez si linte si se stropeste dupa ce a fost adus la faza lichida peste saag sau bharta.
Il puteti folsi si dumneavoastra in diverse moduri si retete:
– untul ghee pe legume poate ajuta mult, mai ales cand vine vorba de a-i determina pe copii sa manance mai multe.
Incercati sa stropiti legumele cu unt (ghee) topit.
– adaugati savoare si cremozitate piureului de cartofi folofind ghee.
Daca urmati o dieta in stil paleo, folositi-l pentru a face un piure din legumele radacinoase, cum ar fi păstârnac, morcovi, telina, napi, conopida si multe altele!
– puteti gati oua sau clatite folosind untul de tip ghee
– il puteti consuma in sandvichuri sau pe covrigi
– dati aroma cerealelor fara gluten Orez, mei, sorg, quinoa, teff, hrisca gatindu-le cu unt (ghee).
– puteti unge carnea de gratar sau folosi in locul altor grasimi la gatit.
– folositi-l cu succes la prajit eliminand prin prajire substante nesanatoase deoarece este clarificat.
– ghee este adesea un ingredient integral in deserturi, pentru coacere sau caramelizarea prajiturilor rasturnate.
Faceti-va propriile tarte de ciocolata sanatoase folosind ciocolata preferata, nuci sau seminte (sau unturi de nuci si seminte) si indulcitori naturali.
Daca aroma in combinatie cu ciocolata este prea puternica, incearcati o combinatie jumatate ghee si jumătate ulei de cocos.
Una dintre modalitatile unice de a folosi ghee este in glazură!
Multe retete tipice de glazura implica unt pentru a le face cremoase si pufoase, dar cu siguranta puteti incerca in schimb ghee.
– Utilizati-l oriunde ati folosi in mod normal unt sau ulei de cocos – cum ar fi fursecuri, prajituri, paine, cruste de placinta, biscuiti, chifle, covrigi etc.
– intindeti ghee pe painea fara gluten, biscuiti fara gluten, briose sau alte produse de patiserie.
– pentru un mic dejun sanatoas si satios. Faina de ovaz sau terciul tau preferat este o modalitate fantastica de a folosi ghee in si de a va amplifica dimineata cu niste grasimi sanatoase.
Faceti terci dulce sau sarat cu ghee – si se intampla, de asemenea, sa functioneze bine in multe alte retete populare de mic dejun, cum ar fi omlete si clătite.
– se poate consuma simplu cu lingurita in timpul meselor sau sub forma unui amestec alaturi de miere. Impreuna, untul ghee si mierea isi potenteaza reciproc calitatile.
unt ghee
Utilizari nealimentare
Deoarece untul ghee este bogat in nutrienti care hranesc pielea si parul, este util in special in retetele naturale de ingrijire a frumusetii pe care le faceti acasa.
Cele mai bune moduri de a folosi ghee sunt sub forma de:
Masca, crema hidratanta, unguent, demachiant, tratamentul cuticulei, calcaie uscate, pentru iritatii usoare.

Cat de des putem consuma acest unt si in ce cantitate ?

Intr-un regim alimentar echilibrat o lingurita de ghee pentru micul dejun, pranz si cina este buna, doza zilnica recomandata de nutritionisti fiind intre 2 si 5 lingurite zilnic, indiferent de modalitatea de consum.
Se poate consuma regulat.
Untul ghee nu contine grasimi daunatoare sau uleiuri hidrogenate care pot provoca boli de inima si multe alte probleme grave de sanatate.

Ce se intampla daca consumam o cantitate prea mare de unt ?

Untul este un produs lactat obținut prin amestecarea laptelui, un proces care separa grasimile solide de lichide.
Untul contine o cantitate buna de grasimi saturate, care este un tip de grasime care se gaseste in alimente, inclusiv in carne si produse lactate.
Diferite tipuri de grasimi ar trebui incluse intr-o dieta sanatoasă.
Grasimile mononesaturate si grasimile polinesaturate ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si ofera protectie impotriva bolilor de inima.
Acesti acizi grasi esentiali provin din masline, nuci, seminte si peste.
Grasimile saturate sunt cunoscute ca grasimi solide deoarece devin solide la temperatura camerei.
Desi in trecut, grasimea saturata a fost considerata a fi o forma de grasime nesanatoasa, care blocheaza arterele, cercetarile actuale sustin faptul ca alimentele nutritive bogate in grasimi pot fi incluse ca parte a unei diete echilibrate, care promoveaza sanatatea.
Pentru o dieta sanatoasa, nu mai mult de 35% din totalul caloriilor zilnice ar trebui sa provina din grasimi, grasimile saturate fiind mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice.

Riscuri potentiale ale consumului acestui tip de unt

Deoarece ghee-ul este atat de bogat in grasimi, trebuie consumat cu moderatie, ca parte integranta a unei diete echilibrate.
Boli de inima.
In timp ce ghee poate ajuta la scaderea riscului de boli de inima cand este consumat cu moderatie, prea multe grasimi saturate pot creste riscul de boli de inima.
Persoanele cu alti factori de risc pentru boli de inima ar trebui sa fie precaute atunci cand introduc ghee in dieta lor.
Crestere in greutate.
Desi este demonstrat ca CLA din ghee reduce cresterea in greutate la unii oameni, este, de asemenea, un si aliment bogat in calorii si grasimi.
In ciuda beneficiilor sale pentru sanatate, consumul prea mare de ghee poate duce la cresterea in greutate si la creșterea riscului de obezitate.
La persoanele cu nivel de colesterol LDL ridicat, acestea tind sa creasca in urma aportului ridicat de grăsimi saturate si este recomandat sa se limiteze consumul de ghee sau unt la 1-2 linguri pe zi.

Cum depozitam corect acest tip de unt?

Deoarece este aproape in totalitate grasime untul ghee poate fi pastrat (daca nu e deschis borcanul) in camara la fel ca uleiul.
Aceasta grasime speciala nu rancezeste, si daca este pastrat la temperatura ambianta toate proprietatile sale initiale raman active.
Mai mult, el devine mai puternic odata cu trecerea timpului.
Dupa deschiderea borcanului va recomandam sa-l consumati in timp de cel mult 3 luni de zile, cu conditia sa-l depozitati in spatiu racoros si uscat.
Nu necesita refrigerare.

Compozitie nutritionala

Analiza nutritionala la 100g ne arata un aliment bogat in grasimi, vitamine si sarac in carbohidrati:
Valoare energetica: 3681 KJ sau 895Kcal
Proteine: <0,5g
Grasime: >99,5g din care acizi grasi saturati 62,5g
Carbohidrati: <0.5g din care zaharuri <0,5g
Sare: <0.5g
Vitamina A 13% din valoarea zilnică (DV) 11% din DV
Vitamina E 3% din DV 2% din DV
Vitamina K 1% din DV 1% din DV
Ghee este si o sursa bună de vitamina E. Studiile au aratat ca vitamina E are proprietati antioxidante semnificative.
Antioxidantii precum vitamina E au fost legati de scaderea riscului de cancer, artrita si cataracta. Vitamina E poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli de inima.
Ghee-ul nu contine zahar, lactoza si cazeina din proteina din lapte.

Recomandarile noastre

La vianaturalia.ro va recomandam Untul ghee clarificat sub marca Diet Food – un unt clarificat organic bogat in acizi grasi valorosi, antioxidanti si vitamine.
borcane cu unt ghee
Nu creste nivelul de colesterol in sange, imbunatateste digestia, si are procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95%
Avand un gust untos intens, care imbunatateste calitatea si valoarea nutritiva a alimentelor si datorita continutului ridicat de grasime pura, untul
Ghee este un produs recomandat pentru cei care utilizeaza dieta Paleo sau keto.
In India el se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa.
Din gheeul corect preparat apa este complet eliminata.
In el nu se pot dezvolta nici un fel de germeni microbieni sau fungici.
Datorita procedeului de clarificare, la prajire nu rezulta substante nesanatoase.
Este foarte util copiilor si batranilor.
Este produs din 100% unt organic din lapte de vaca clarificat
Beneficii:
– se digera usor, imbunatateste digestia si are efecte benefice asupra metabolismului.
– este stabil si nu se dizolva, chiar daca este depozitat in afara unui frigider
– mentine pielea frumoasa, moale, supla.
– imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta.
– hraneste tesuturile implicate in reproducere

Concluzii

Ghee, această grăsime versatila pentru gatit, joacă un rol major nu doar în cresterea gustului alimentelor, ci si in cresterea sanatatii noastre.
Continutul impresionant de vitamine, lipsa componentelor care induc alergii, formarea redusa de toxine in timpul gatitului, digestia imbunatatita, inflamatia redusa, sanatatea imbunatatita a inimii si imunitatea sporita il fac un plus incantator pentru dietele noastre.
Ghee a fost folosit de mult timp in medicina ayurvedica traditionala datorită beneficiilor sale puternice pentru sanatate.
Poate fi folosit la gătit, coacere sau chiar consumat ca atare dar si ca produs pentru corp.
Desi ghee-ul ofera mai multe beneficii pentru sanatate, este important sa il consumati cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate.

1 Comments

  1. Mulțumesc frumos pentru rețetă și sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *