Verrine in limba franceza inseamna borcan, deci verrine ar putea cuprinde orice fel de preparat servit in pahar sau borcan.
Practic orice preparate pot fi puse intr-un recipient de sticla: sarate sau dulci; aperitive, desert, sau chiar fel principal; reci sau calde.
Preparatele pot fi foarte frumos aranjate in interiorul vasului din sticla si pot fi ornate foarte variat.
Deasemenea se pot folosi combinatii inedite care pot surprinde papilele gustative.
Puteti construi verrine functie de regimul alimentar al invitatilor astfel incat fiecare sa se simta in siguranta si sa simta ca a fost tratat cu mare atentie. Puteti avea la masa verrine raw vegane, vegane, vegetariene, fara gluten, fara lactoza, fara zahar dupa cum aveti invitatii.
Insa cel mai important pentru gospodina: masa festiva poate fi ceva foarte simplu si gazda se poate bucura de petrecere impreuna cu invitatii deoarece totul este pregatit dinainte.
Iata cateva elemente care vor asigura succesul bufetului vostru cu verrine:
– folositi borcane si/sau pahare cu forme si dimensiuni diferite
– asigurati-va ca aveti suficiente tacamuri astfel incat sa nu spalati prea des tacamurile
– folositi ingrediente cu texturi si culori diferite
– incercati sa formati un fel complet intr-un singur recipient mai ales la preparatele sarate, pentru a nu fi nevoie ca persoana care consuma sa mai ceara si altceva. Ganditi-va ca in mana trebuie sa aveti doar paharul si lingura/furculita. Deci puneti bucatele de paine sau pesmet daca e nevoie. Puteti folosi deasemenea paste, orez sau quinoa
– ornati festiv bufetul
– asigurati-va ca exista servetele din belsug
Culori inedite pentru verrine:
– sfecla este o leguma care ofera o culoare foarte pregnanta oricarui preparat. Folositi cateva lingurite de piure pentru a colora orice preparat doriti
– foarte la moda este CEAIUL MATCHA care va asigura un verde deschis dar foarte vizibil in paharele transparente
– pentru violet puteti folosi pulbere de ACAI BERRY
– dovleacul poate aduce culori calde precum galben si portocaliu
– piureul de mazare ne aduce un verde mai puternic
– TURMERICUL ofera o culoare galbena foarte vie
Folositi cruditati si plante aromatice, care pe langa faptul ca aduc culoare pot fi factorul echilibrant al preparatului. Aduc prospetime si reduc componenta acida a unor mancaruri mai grele
Verrine sarate:
– orice salata, inclusiv clasica salata boeuf
– quinoa cu legume
– avocado cu creveti sau somon
– betisoare din legume (morcovi, ardei, castraveti) cu diverse sosuri
– paste (se folosesc paste scurte) cu diverse ingrediente
– salata de cruditati cu iaurt sau un alt tip de sos
– legume la cuptor
– risotto
– diverse aspicuri
– ciuperci la cuptor cu diverse ingrediente
Verrine dulci:
– orice mousse sau spuma
– tiramisu
– orice salata de fructe
– piureuri de fructe
– budinci de ciocolata, fructe etc
– jeleuri si gelatine
Folositi biscuiti, granola, seminte de chia, fructe uscate, nuci, migdale, alune. Creeaza textura si pot fi aranjate in straturi
Ornati cu fructe colorate, frunze de menta, biscuiti sau seminte.
Pahare, borcane pentru verrine:
Teoretic puteti folosi orice fel de vas din sticla dar iata cateva sfaturi orientative:
– cu cat e mai sofisticat si pretios preparatul cu atat va fi mai mic paharul. Se poate folosi chiar si pahar cu picior, gen paharele de martini
– in general se folosesc pahare groase cu baza solida
– paharele adanci sunt greu de folosit dar foarte aspectuoase pentru ca puteti crea multiple straturi. Insa trebuie sa oferiti si lingurite sau furculite cu coada lunga
– borcanele sunt perfecte pentru preparatele calde. Se pregatesc din timp si cu 30 minute inainte de servire se dau putin la cuptor. Aveti grija sa nu fie foarte fierbinti cand le aduceti la masa.
– alocati fiecarui tip de preparat un anume tip de pahar
In afara de faptul ca v-am aratat un mod foarte modern pentru o masa festiva, restul tine de imaginatia fiecaruia. Deci nu ezitati si incercati tot ceea ce va trece prin cap pentru ca nu aveti cum gresi.