Vara e anotimpul lor al vinetelor, care se pot gati in multiple feluri de la salate, antreuri si garnituri pana la mancaruri sofisticate cu arome diverse culese din bucatariile lumii. Sarace in calorii (numai 35 cal/100g), bogate in fibre, vitamine si minerale vinetele sunt obligatorii in meniurile estivale.
Reteta pentru 4 portii
– 2 vinete
– 100 g Bulgur sau puteti inlocui cu cuscus daca va place mai mult
– 1 ceapa
– 1 Cub supa de legume
– 1 lingura Ulei de masline
– 40 g Stafide
– 40 g seminte de pin sau migdale maruntite sau chiar susan
– 1 lingurita de zahar integral (optional)
– 1/2 lingurita de scortisoara pudra
– 1/2 lingurita de chimion pudra
– 1/2 lingurita de ghimbir pudra
– 1 legatura de menta proaspata
– sare
– piper
Preparare : 15 minute
Gatire : 30 minute
Repaos : 4 minute
1. Pregatiti supa de legume dintr-un cub de supa si 450 ml apa. Daca folositi cub de supa cu sare atentie la cantitatea de sare folosita in celelalte etape ale retetei.
2. Taiati vinetele in jumatate pe lungime si puneti-le în cuptor la 180 °C timp de aproximativ douazeci de minute (miezul trebuie sa fie bine copt).
3. Se curata si se taie fin ceapa care se caleste apoi intr-o cratita cu o lingura de ulei de masline.
4. Cand ceapa este translucida (nu arsa) se adauga bulgurul uscat si stafidele. Se stinge cu 1/3 din cantitatea de supa.
5. Cand incepe sa fiarba se adauga treptat si restul de supa. Se fierbe cam 15 minute pana bulgurul este bine umflat. Spre final se adauga zaharul sarea (dupa gust) si condimentele.
6. Scoateti vinetele din cuptor si cu o lingura curatati pulpa pe care o tocati grosier si o adaugati la bulgur. Nu scobiti foarte adanc, trebuie ca forma de vanata sa ramana ferma ca sa se poata umple.
7. Se toaca buchetul de menta si se incorporeaza apoi in umplutura.
8. Umpleti fiecare jumatate de vanata cu umplutura pregatita.
9. Intr-o tigaie ceramica rumeniti pe uscat semintele de pin (sau migdale sau susan) si apoi le presarati peste vinetele umplute.
Sfaturi pentru gatirea vinetelor:
1. Timpul ideal pentru a gati vinetele perfect este: 8 min in tigaie sau wok, 5 min pentru felii la gril si 30-40 min in cuptor.
2. Vinetele absorb mult ulei asa ca atunci cand le prajiti in tigaie nu turnati uleiul direct in tigaie. Ungeti cu o pensula feliile de vinete si folositi tigai ceramice.
3. Garniturile ideale pentru vinete sunt cerealele: paste, orez, bulgur, cuscus, etc
4. Condimentele pun in valoare gustul delicat al vinetelor.
Sursa de inspirație: https://aime-mange.com/aubergines-farcies-au-boulghour-vegan/